Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-det-finns-battre-alternativ-for-att-leda-eu-kommissionen-an-manfred-weber/

Ledare

Martin Liby Troein: Det finns bättre alternativ för att leda EU-kommissionen än Manfred Weber

Manfred Weber. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Näste EU-kommissionsordförande ska inte hålla Viktor Orbán om ryggen. Därför är Manfred Weber fel person för jobbet.

Rätta artikel

Det är inte bara ett nytt EU-parlament som ska väljas i år. En ny kommission ska också tillsättas – inklusive en efterträdare till Jean-Claude Juncker på ordförandeposten. 

Just nu håller tankesmedjan Bruegel utfrågningar av toppkandidaterna. Och i tisdags ställdes Manfred Weber, kandidat för den borgerliga partigruppen EPP – som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör – till svars.

Riktigt engagerande blev det egentligen bara när Weber fick svara på frågor om huruvida Bryssel ska få fler verktyg för att tillrättavisa de medlemmar som undergräver rättsstaten. Med andra ord: om Polen och Ungern ska straffas för attacker på domstolarnas oberoende samt mediernas och akademins frihet. Den bayerske kristdemokraten pläderade också ivrigt för att unionens sanktionsmöjligheter ska stärkas. Gott så. Frågan är om han skulle göra verklighet av orden. 

I takt med att Viktor Orbán, vars Fidesz ingår i EPP, har eskalerat attackerna på demokratin har allt fler krävt att han ska kastas ut ur den borgerliga gemenskapen. Men Weber har regelmässigt hållit den ungerske premiärministern om ryggen.   

Idén att EU-parlamentets partigrupper ska välja varsin toppkandidat är i grund och botten bakvänd.

Särskilt talande var att han under utfrågningen tog åt sig äran av att Fidesz förra månaden stängdes av från EPP. Flera gruppmedlemmar, däribland M och KD, ville att Orbáns parti skulle uteslutas permanent. Nu ställdes i stället tre vagt formulerade krav på ungraren. Weber får betraktas som chefsarkitekt för den relativt milda bestraffningen. 

Idén att EU-parlamentets partigrupper ska välja var sin toppkandidat är i grund och botten bakvänd. Lagstiftarna i Bryssel väljer varken kommissionens ordförande eller dess övriga medlemmar. 

Det är regeringscheferna i Europeiska rådet som nominerar kommissionärerna och som kommer överens om vem som ska få toppjobbet. Parlamentet ska bara godkänna laguppställningen. 

I slutändan lär kommissionsordförandens namn därför bli ett resultat av förhandlingar mellan regeringscheferna. Det innebär visserligen att Junckers efterträdare sannolikt kommer att vara en EPP-politiker – gruppens medlemmar väger tungt i både parlamentet och rådet. Men också att denne inte behöver heta Manfred Weber. 

Ett bättre alternativ vore Michel Barnier, som har skött förhandlingarna om Brexit på ett sätt som skapat brett förtroende. Eller Finlands förre statsminister Alexander Stubb – som har varit skarp i sin kritik av Orbáns attacker på demokratin.  

Vill man ändå ha en tysk kristdemokrat finns också vassare kandidater. Angela Merkel har sagt att hon inte vill ha jobbet, men vore ett ypperligt val.