Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-det-racker-inte-att-prata-eu-politik-tva-veckor-vart-femte-ar/

Ledare

Martin Liby Troein: Det räcker inte att prata EU-politik två veckor vart femte år

Hans Dahlgren (S). Foto: Filip Erlind/TT

Politikerna måste berätta varför de tycker att EU är viktigt om de vill att vi andra också ska tycka det.

EU-valet 2019

EU-politik.

Två veckor av debatt räcker inte

Vad handlade allt tjafs egentligen om? Det är svårt att ­förebrå den väljare som ­tänker på det sättet, såhär en dryg månad efter EU-valet. Först två veckors uppskruvad debatt. Löften från partierna om att de ska stoppa antingen klimatförändringarna, stöldligorna eller högerextremisterna. Valnattens analyser om ett fragmenterat parlament. Sedan tystnad.

Då är det också svårt att övertyga folk om att EU är viktigt.

På söndag träffas de europeiska ledarna för att på nytt försöka komma överens om hur EU:s toppjobb ska fördelas. Det är det som nu pågår: förhandlandet om positioner och politik. Det sker inte helt och hållet inför öppen ridå. Men så är det ju efter vilket val som helst. Och det hindrade inte tv och tidningar att ägna timmar och spaltmeter åt ­regeringsbildningen efter det svenska valet förra hösten.

Ändå är det inte mediernas ointresse för EU mellan valkampanjerna som är huvudproblemet. Det är politikernas bristande engagemang som är det. Helgen efter valet var Europaminister Hans Dahlgren (S) gäst i Ekots lördagsintervju. Där fick han frågor om det ”pussel” som ska läggas när EU-kommissionen ska tillsättas och en ny ordförande skakas fram. Vem Dahlgren vill se på vilken post och varför ville han dock inte säga: ”vad jag tycker och hur den svenska regeringen arbetar med det här tänker jag inte berätta”, konstaterade han.

Varför då? Rimligtvis har både Sveriges regering och Socialdemokraterna i Europaparlamentet prioriteringar i Bryssel och tycker att vissa personer skulle vara bättre på att se till att de blir verklighet än andra. Dessvärre är Dahlgrens svar så typiskt. Förutom under de veckor som leder fram till EU-valet har få svenska politiker någonting att säga om vad vi ska använda Europasamarbetet till, vad de vill uträtta i Bryssel, eller vilka personer de tycker är bäst lämpade för unionens toppjobb. Då är det också svårt att övertyga folk om att EU är viktigt.