Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-det-racker-inte-med-stimulanser-for-att-skydda-ekonomin-fran-coronaviruset/

Ledare

Martin Liby Troein: Det räcker inte med stimulanser för att skydda ekonomin från coronaviruset

Andningsmasker tillverkas tack och lov i Sverige.
Andningsmasker tillverkas tack och lov i Sverige. Foto: Adam Ihse/TT

Det nya coronaviruset slår mot produktion och leverantörskedjor. Därför räcker det inte med åtgärder för att upprätthålla efterfrågan. 

14 provinser, sammanlagt omkring 16 miljoner människor, sätts i karantän. Det meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte i en dramatisk presskonferens natten mot söndag.

Till de nedstängda områdena hör landets industriella hjärta. ”Den italienska ekonomin offras för att bekämpa corona”, slår New York Times fast. 

Börserna över hela världen har fallit flera veckor på raken. Kina har redan registrerat en kraftig inbromsning. Den reala ekonomin får sig nu en törn också i Europa och sannolikt även i USA, där antalet sjukdomsfall ökat kraftigt och åtgärderna börjat skärpas de senaste dagarna.

Centralbanker jorden runt har signalerat att de är redo att agera. Amerikanska Fed har redan kapat sin styrränta. 

De allvarligaste problemen finns kanske på utbudssidan i ekonomin.

Där regeringar har utrymme lär de med finanspolitiken hjälpa till att understödja efterfrågan. IMF:s chef Kristalina Georgieva har deklarerat att det finns pengar till nödlån redo för länder med skrala finanser som drabbas av viruset.

Det handlar om att se till att hushåll och företag har pengar i plånboken - att vardagsekonomin går runt. Och att inbromsningen inte skapar likviditetsproblem som utlöser en kris i någon av världsekonomins många hårt skuldsatta delar.  

Samtidigt är det begränsat vad stimulanser kan uträtta. De allvarligaste problemen finns kanske på utbudssidan i ekonomin. Människor kan inte gå till jobbet. Produktionen hackar när länkar i leverantörskedjor bryts upp.

Det skadar både ekonomin och förmågan att hantera sjukdomen. Länder är i behov av mediciner och utrustning till vården. Dagligvaror måste också komma fram.

Regeringar kommer att behöva visa både fantasi och handlingskraft för att upprätthålla produktion och leverans. EU har en nyckelroll i den djupt integrerade europeiska ekonomin.