Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-det-ryms-tre-skandaler-i-ygeman-avslojandet/

Ledare

Martin Liby Troein: Det ryms tre skandaler i Ygeman-avslöjandet

Anders Ygeman (S)
Anders Ygeman (S) Foto: Thomas Karlsson

Elproblem ska inte stå i vägen för en livsmedelsbutik i Sverige år 2021. Kraftnäten borde ha rustats upp.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Nog ser det ut som en rejäl skandal: DN:s Jonas Fröbergs avslöjande att energiminister Anders Ygeman (S) i hemlighet tagit 1 miljard kronor från de nationella elberedskapspengarna för att lösa elbristen i Stockholm.

Tillsammans med generaldirektören för Svenska kraftnät, Lotta Medelius-Bredhe, har energiministern kört på. De har struntat i motståndet från ­seniora tjänstemän som protesterat mot att upplägget bryter mot reglerna – att de kraftverk som pengarna läggs på inte uppfyller de högt ställda krav för att klara en krissituation som är syftet med potten.

Nu kallas Ygeman till närings­utskottet för att frågas ut. Vi får se om ansvarsutkrävandet stannar vid det. Det som hittills blivit känt bådar inte gott för energiministern.

Vad som gör situationen särskilt pikant är att det handlar om en skandal som rymmer ytterligare två.

I DN-reportaget konstaterar Sören Englund att han inte kan bygga en Ica Maxibutik i Arninge därför att det ­saknas el. Vi pratar alltså Sverige 2021. Det är svårt att begripa att det kan vara så.

Det som hittills blivit känt bådar inte gott för energiministern.

Det beror, i sin tur, inte på att den svenska elproduktionen är otillräcklig, utan på att nätet inte klarar att leverera.

Att kraftnätet saknar tillräcklig kapacitet – och inte bara i Stockholmsregionen utan också för att leverera el mellan olika delar av landet – är heller ingen nyhet. Att det krävs stora investeringar för att rusta upp har varit känt länge.

Det är en skandal också att rege­ringen inte sett till att investeringar i sådan grundläggande infrastruktur kommit i gång i tid – i synnerhet i ljuset av den övergång till förnybara energikällor som just nu är på gång och som kräver ytterligare överföringskapacitet.

Till sist går det också att tillägga att det är synd att oppositionen inte klarat att ställa regeringen till svars för detta misslyckande. I stället för att tjata om mer kärnkraft borde den rikta in sig på den upprustning av kraftnäten som verkligen behövs.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt