Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-diktaturers-grymhet-kan-inte-motas-med-tyst-diplomati/

LEDARE

Martin Liby Troein: Diktaturers grymhet kan inte mötas med ”tyst diplomati”

En manifestation för Dawit Isaak på Sergelstorg.
En manifestation för Dawit Isaak på Sergelstorg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det har gått 20 år sedan Dawit Isaak fängslades. De svenska regeringarna har litat till att ”tyst diplomati” ska få honom frigiven.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Den 23 september 2001 greps den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak av eritreansk polis. Enligt myndigheterna var skälet ”brott mot rikets säkerhet”. Men det var uppenbart att det handlade om att Isaak – och de kollegor som också låstes in – drev en tidning som inte böjde sig för diktaturens nycker.

Sedan dess har Dawit Isaak varit fängslad – utan vare sig åtal eller dom. Sveriges enda samvetsfånge, enligt Amnesty International. Förutom en kort ”permission” 2005 har ingen fått träffa honom. Det är svårt att veta om han fortfarande är i livet.

Journalistförbundet, Publicistklubben och Reportrar utan gränser uppmärksammade tidigt hans situation. De krävde att han skulle friges och att svenska myndigheter skulle sätta hårdare tryck på regimen i Eritrea.

Regeringen – oavsett vem som har lett den – har hållit en lägre profil. ”Tyst diplomati” var verktyget, förklarade dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) 2009. Den hade då malt i nästan ett decennium utan något resultat.

Men det finns också ett värde i att stå upp för sina värderingar. Och det skänker ett mått av värdighet till den fängslade.

Mönstret har varit detsamma när andra svenskar fastnat i diktaturers klor, där senaste exemplet är förläggaren Gui Minhai i Kina. Medier och civilsamhälle kräver handling. Regeringen idkar tystnad. Det har inte varit någon framgångsrik taktik.

Skulle resultatet bli bättre med högljudda fördömanden? Kanske inte. Men det finns också ett värde i att stå upp för sina värderingar. Och det skänker ett mått av värdighet till den fängslade: Vi värnar din frihet. Du har rätten på din sida, inte diktaturen som låst in dig.

Mot en stormakt som Kina är naturligtvis Sveriges möjligheter att sätta tyngd bakom orden begränsade. Men till Eritrea har EU konsekvent skickat bistånd. Nog borde regeringen kunna agera kraftfullare för det ska vara slut med det så länge regimen håller en svensk medborgare som samvetsfånge?

Ämnen i artikeln

Dawit Isaak

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt