Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-domen-mot-mladic-visar-att-krigsforbrytare-aldrig-kan-vara-sakra-pa-att-komma/

LEDARE

Martin Liby Troein: Domen mot Mladic visar att krigsförbrytare aldrig kan vara säkra på att komma undan

Ratko Mladic.
Ratko Mladic. Foto: Peter Dejong/AFP

Illdåden under Jugoslavienkriget kan aldrig göras ogjorda. Men de domar som har fallit betyder att en liten bit rättvisa har skipats.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Ohyggliga grymheter utfördes under krigen i det forna Jugoslavien på 1990-talet. Det var den blodigaste konflikten på europeisk mark sedan andra världskriget. För några av de värsta övergreppen var Ratko Mladic ansvarig.

Mladic var befälhavare för de bosnienserbiska trupper som genomförde folkmordet i Srebrenica 1995. Mer än 8.000 muslimska män och pojkar skildes från sina familjer och fördes ut ur staden, dödades och kastades ner i massgravar.

Omvärlden gjorde ingenting för att stoppa massakern – symboliserat av de FN-soldater som fanns på plats för att skydda befolkningen, men som inte ingrep. En ständig skam.

För folkmordet i Srebrenica dömdes Mladic 2017 till livstids fängelse av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY). På tisdagen avslog domstolen hans överklagan – och satte därmed punkt för det egna arbetet.

Det kan vara värt att påminna om att Ratko Mladic under många år levde fritt i Serbien, under Slobodan Milosevics beskydd.

De illdåd som utfördes i Srebrenica och andra delar av det forna Jugoslavien kan aldrig göras ogjorda. Men de domar som har fallit – över 160 personer har ställts inför rätta och nästan 100 har dömts – innebär att en liten bit rättvisa i alla fall har skipats. Och att en signal har skickats till dagens människorättsbrottslingar om att de aldrig kan vara säkra på att komma undan.

Vår tids kanske värste krigsförbrytare, Syriens Bashar al-Assad, känner sig numera rätt trygg i Damaskus. Under en period höll hans skräckregim på att falla, men med hjälp av Rysslands Vladimir Putin – en annan president med blodbestänkta händer – har han lyckats återta kontrollen av stora delar av sitt sargade land.

Det kan vara värt att påminna om att Ratko Mladic under många år levde fritt i Serbien, under Slobodan Milosevics beskydd. Efter att denne störtats höll sig Mladic undan lagen i mer än ett decennium. Men 2011 kom rättvisan i kapp. Den serbiska säkerhetstjänsten grep honom och skickade honom alltså till Haag.

Han kommer att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt