Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-donald-trump-bor-stallas-infor-riksratt/

Ledare

Martin Liby Troein: Donald Trump bör ställas inför riksrätt

Uppmanar sina anhängare att bege sig mot kongressen.
Uppmanar sina anhängare att bege sig mot kongressen. Foto: Mandel Ngan / AFP

President Trump har grovt missbrukat sin makt, kongressen bör utkräva ansvar.

Ett uppror som presidenten har uppviglat till. Så sammanfattade Mitt Romney, senator och Republikanernas presidentkandidat 2012, onsdagens attack på kongressen.

Den grundläggande demokratiska principen att en president som förlorar valet lämnar ifrån sig makten lades fast i USA redan 1801, när John Adams steg åt sidan efter att ha besegrats av Thomas Jefferson. Ingen har utmanat den. Ingen utom Donald Trump.

Redan under valrörelsen påstod presidenten att han inte kunde förlora om inte Demokraterna fuskade. Sedan väljarna gett honom sparken har han hävdat att allt är ett bedrägeri, utan ett uns av bevis.

Den grundläggande demokratiska principen att en president som förlorar valet lämnar ifrån sig makten lades fast i USA redan 1801.

På slutet har Trump gått ett steg längre och agerat för att ändra på resultatet. I helgen försökte han övertala den ansvarige för Georgias valprocess att ”hitta 11.780 röster” åt honom. Han krävde att vicepresident Mike Pence och republikanska kongressledamöter under onsdagens fastställande av valresultatet skulle stryka elektorsröster som tillhör Joe Biden.

Till slut stod han där utanför Vita huset, upprepade sina lögner om valfusk och manade sina anhängare att bege sig mot Kapitolium.

Trumps agerande är oförenligt med både demokrati och rättsstat. Kongressen bör använda det verktyg den har för att utkräva ansvar av en president som grovt missbrukar sin makt, och omgående ställa Trump inför riksrätt.

Förhoppningsvis inser i så fall fler republikanska senatorer än Mitt Romney – som redan efter Ukrainaskandalen konstaterade att presidenten borde lämna Vita huset – att Trump nu har gått över gränsen. Och röstar för att avsätta honom. Om inte förtjänar ändå deras väljare att få veta att de sätter lojaliteten till sin ledare högre än den till den amerikanska konstitutionen och demokratin.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt