Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 23:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-ecb-gjorde-vad-som-kravdes-for-att-radda-euron-nu-maste-man-gora-det-igen/

Ledare

Martin Liby Troein: ECB gjorde vad som krävdes för att rädda euron – nu måste man göra det igen

Christine Lagarde.
Christine Lagarde. Foto: Michael Probst

Coronapandemin skapar enorma ekonomiska påfrestningar på euroländerna. ECB måste ge dem nödvändiga muskler. 

När eurokrisen nådde sin kulmen i juli 2012 såg det ut som att ett gäng sydeuropeiska länder inte skulle klara sina skulder. Räntorna de betalade rusade i höjden. Tyskland och andra som hade ordning på statsfinanserna var inte intresserade av att skicka pengar utan svåra motprestationer. 

Italien, Spanien, Portugal och Grekland stod på gränsen till bankrutt. Den gemensamma valutan riskerade att kollapsa. 

Då deklarerade ECB:s chef Mario Draghi att centralbanken var beredd att göra ”whatever it takes” för att rädda euron. Det innebar bland annat stora köp av de krisande ländernas statsobligationer, vilket visade att valutaunionen visst var villig att ta ansvar för medlemmarnas situation. Privata investerare vågade snart också köpa. Räntorna pressades ner.  

Coronapandemin skapar enorma påfrestningar på Europas ekonomier. För att hantera dem krävs omfattande finanspolitiska nödpaket – för att hjälpa människor som är hemma från jobbet, företag utan kunder. Det innebär i sin tur stora statliga underskott. 

Det uppfattades som att Lagarde rullade tillbaka Draghis utfästelse om att ECB var beredd att göra ”vad som än krävs”.

Värst drabbade är hittills Italien och Spanien, vars offentliga finanser fortfarande är skakiga. 

Förra veckan meddelade ECB:s nya chef Christine Lagarde plötsligt att det inte var centralbankens roll att se till att ränteskillnaderna mellan olika euroländer inte blev för stora. Det uppfattades som att hon rullade tillbaka Draghis utfästelse om att ECB var berett att göra ”vad som än krävs”. Räntorna steg omedelbart, framför allt för Italien, men faktiskt i hela eurozonen. 

På onsdagskvällen slog Lagarde fast att centralbanken ska köpa obligationer för 750 miljarder euro. Ett enormt åtagande.  

Det är nödvändigt att ECB gör allt den kan. Förhoppningsvis är det också tillräckligt för att ge euroländerna de finansiella muskler som krävs för att hålla ekonomin under armarna.