Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-en-politiker-som-salvini-och-ett-land-som-italien-ar-en-livsfarlig-kombination/

Ledare

Martin Liby Troein: En politiker som Salvini och ett land som Italien är en livsfarlig kombination

Matteo Salvini. Foto: Alessandro Serrano'/AGF/REX

Frågan är om det finns något västeuropeiskt land som är sämre rustat för att hantera en auktoritärt sinnad ledare än Italien.

I helgen stormade Matteo Salvinis högernationalistiska Lega till seger i regionalvalet i Umbrien. Det var den förre inrikesministerns första stora seger sedan han i somras misslyckats med att tvinga fram ett nyval – och sedan de svurna fienderna i populistiska Femstjärnerörelsen och mittenvänsterpartiet Demokraterna gjort upp för att hålla honom borta från makten.

Betyder det att alla försök att stänga ute Salvini i längden är dömda att misslyckas?

Umbrien tillhör trots allt Italiens ”röda bälte”. Regionen har styrts av vänstern sedan andra världskriget. Valet var också första gången Femstjärnerörelsen och Demokraterna mötte väljarna med en gemensam kandidat. Ändå vann Lega.

Samtidigt: Umbrien har plågats av korruptionsskandaler det senaste decenniet. Det är kanske inte så konstigt att väljarna just där vill prova något nytt. Och på nationell nivå har opinionen inte kantrat till Salvinis fördel. Sedan han lämnade regeringen har Lega sjunkit från sin topp kring 38 procent till de 32–33 procent partiet låg på före sommaren. Det väger jämnt mellan den samlade högern och dess motståndare.

Endast 35 procent av italienarna tycker att det är viktigt med ett fritt civilsamhälle.

Nej, det är knappast givet att den förre inrikesministern en dag når toppjobbet. Precis som i somras kommer det att ha betydelse hur andra aktörer spelar sina kort. Men att hotet från Salvini kvarstår, det understryker i alla fall valet i Umbrien.

Och att Legaledaren utgör ett hot borde det inte råda några tvivel om. Dels beror det på vad han står för: Salvini har tydligt visat sin beundran för Viktor Orbán och dennes försök att etablera en ”illiberal demokrati”. Smeknamnet ”Il Capitano” lugnar inte.

Dels handlar det om Italien. Landet sticker nämligen ut ordentligt i den rapport om synen på demokratin och ekonomin i Europa 30 år efter Berlinmurens fall som forskningsinstitutet Pew publicerade häromveckan. 

Visserligen är italienarna liksom andra västeuropéer nöjdare med sitt eget liv nu än de var i början på 1990-talet. De är också ungefär lika missnöjda med sina politiska ledare.

Italienarna skiljer däremot ut sig när det gäller synen på vad en demokrati är för något: I resten av EU säger 60 procent av de tillfrågade att fria oppositionspartier är en nödvändig ingrediens. I Italien är siffran 42 procent. Endast 35 procent tycker att det är viktigt med ett fritt civilsamhälle. Det är i paritet med 31 procent i Ryssland, långt under EU-genomsnittet på 59 procent. 

Det finns knappast något västeuropeiskt land där en auktoritärt sinnad ledare har bättre förutsättningar att med framgång ge sig på den liberala demokratin.