Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 17:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-energikris-och-amerikansk-forodmjukelse-2021-var-aret-da-1970-talet-gjorde-sig/

LEDARE

Martin Liby Troein: Energikris och amerikansk förödmjukelse – 2021 var året då 1970-talet gjorde sig påmint

Ett barn hjälps upp under evakueringen av Afghanistan.
Ett barn hjälps upp under evakueringen av Afghanistan. Foto: Victor Mancilla/US Marine Corp/TT

Bokslut 2021. Någon start på ett glatt 20-tal såg vi inte skymten av under året som gick. I stället påminde en rad världshändelser om dystrare tider.

Under vinjetten ”Bokslut 2021” sammanfattar ledarsidan året som gått. Det här är första artikeln.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Vi lovades att ett nytt glatt 20-tal nalkades. Efter coronaåret 2020 skulle alla släppas ut, ekonomin ta fart och festen börja. Riktigt så blev det inte.

Mellandagarna hör krönikor och betraktelser över det gångna året till. På ledarsidan tycker vi också att det är dags att summera. Under vinjetten ”Bokslut 2021” skriver vi om de händelser, fenomen och känslor som karakteriserade året som gick, om vad vi lärde oss och vad vi tycker fattades.

För egen del kan jag inte låta blir att notera att ett helt annat årtionde än 1920-talet gjort sig påmint det här året.

Under hösten blev energikris ordet som dominerade tidningsrubrikerna i Europa. Priserna steg kraftigt när återhämtningen gav skjuts åt efterfrågan, samtidigt som utbudet från såväl förnybara källor som olja och gas av olika skäl var begränsat. Då hade prisökningar redan skett inom andra sektorer en tid.

Inflationen betraktades när den först syntes under våren som ”tillfällig”, ett resultat av flaskhalsar i produktionen. Men efter att den stigit under hösten – främst i USA och Storbritannien – har det ordvalet övergivits. Ett tag till lär den ligga en bit över centralbankernas 2-procentmål.

De dramatiska bilderna från Kabuls flygplats är en oundviklig parallell till den sista helikoptern från Saigon 1975.

Energikris och inflation alltså, ja om det var något årtionde tankarna gick till under 2021 så var det 1970-talet, då västvärlden plågades av båda. Fler händelser förde dem i samma riktning.

Donald Trump försök att kullkasta valresultatet och den efterföljande riksrättsprocessen har ett tydligt eko av Watergateskandalen. President Richard Nixons försök att dölja inbrottet i Demokraternas högkvarter 1972 skadade tilltron till den amerikanska demokratin – på hemmaplan och internationellt. Trump har genom sitt agerande i januari i år skakat den i grunden.

USA lämnade sedan Afghanistan under förnedrande former i augusti. Av ambitionerna att bygga en fungerande demokrati blev ingenting. Inte ens lyckas man säkerställa att landet inte blir en bas för terrorism. I stället lämnades det, tillsammans med stora mängder amerikanska vapen, i talibanernas händer – och afghanerna i deras makt.

De dramatiska bilderna från Kabuls flygplats är en oundviklig parallell till den sista helikoptern från Saigon 1975.

Går det att dra några slutsatser av detta? Om var vi är på väg och vad som väntar? Säkert. Men man ska också vara försiktig med historiska jämförelser. Jag nöjer mig med att konstatera att 2021 snart tar slut – det gjorde också 1970-talet.

Ämnen i artikeln

USA
Afghanistan
Inflationen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt