Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-erdogan-har-inga-skrupler/

Ledare

Martin Liby Troein: Erdogan har inga skrupler

Canan Kaftancioglu, omgiven av sina anhängare. Foto: Bulent Kilic/AFP

Turkiets president ger sig på ytterligare en oppositionspolitiker. Demokratin har snart helt monterats ner.

I juni drabbades Turkiets Recep Tayyip Erdogan av sin största motgång sedan han kom till makten 2003. Oppositionens Ekrem Imamoglu vann borgmästarposten i Istanbul – trots att valet gjordes om efter att hans seger i mars skamlöst ogiltigförklarats av den av presidenten kontrollerade valmyndigheten. 

I förra veckan kom Erdoganregimens svar. På fredagen dömdes Canan Kaftancioglu – tung politiker i Imamoglus oppositionsparti CHP och en av hans kampanjstrateger i borgmästarvalet – till nio års fängelse för ”terrorism”. 

Det råder inga tvivel om att det handlar om ytterligare ett ogenerat försök att tukta oppositionen.

Vad hon gjort? Publicerat kritik av Erdogan i sociala medier – för sex år sedan. Det råder inga tvivel om att det handlar om ytterligare ett ogenerat försök att tukta oppositionen. 

Turkiet tillhör en rad mer eller mindre välfungerande demokratier som de senaste 20 åren förvandlats till vad statsvetare benämner ”competitive authoritarian regimes”.

Politiker som Erdogan, Venezuelas Hugo Chávez, Ecuadors Rafael Correa och Rysslands Vladimir Putin vann president- och premiärministerposter genom demokratiska val. Väl där flyttade de makt från den lagstiftande församlingen till sig själva, gröpte ur domstolarnas oberoende och angrep de fria medierna.  

Spelplanen riggades kraftigt till deras fördel. Men det faktum att makten vunnits, och att ledarnas legitimitet upprätthölls, via valurnorna innebar att det fanns en möjlighet för medborgarna att säga ifrån – som de alltså gjorde i Istanbul i juni

När det folkliga missnöjet växt, på grund av ekonomiskt vanstyre och attacker på friheten, och ledarna har satts under press har de dock i flera fall valt att låsa in politiska motståndare och hänge sig åt regelrätt valfusk. Demokratin har helt ersatts av diktatur. 

Det är uppenbart vart Erdogans auktoritära instinkter för Turkiet.