Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-fler-studenter-borde-dela-lagenhet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fler studenter borde dela lägenhet

Skatteskrapan byggs om till studentbostäder.
Skatteskrapan byggs om till studentbostäder. Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL

I USA och Storbritannien är det vanligt att universitetsstudenter delar lägenhet. Det borde bli vanligare i Sverige också.

Häromåret gick brittiska Twitter i spinn över att amerikanska universitetsstudenter delar inte bara lägenhet, utan ofta också våningssäng. Att vara roommate betyder inte bara gemensamt kök och toalett, utan också sovrum. På andra sidan Atlanten var reaktionen lika förvånad: Har inte alla det så?

Jag kom att tänka på den ömsesidiga häpenheten – och min egen tid på övre halvan av en våningssäng under åren som student i Boston – när jag tittade på ”Agendas” inslag i söndags om unga svenskars svårigheter att hitta en bostad. 

Det är nog att ta i att kräva att svenska studenter ska dela våningssäng.

Självklart måste det bli lättare för de som har en fast inkomst att köpa sin första bostadsrätt. Tillgången på rimligt prissatta hyresrätter måste bli större. Och det är nog att ta i att kräva att svenska studenter ska dela våningssäng. Men i de stora universitets- och högskolestäder där det råder permanent bostadsbrist undrar jag om inte fler delade lägenheter vore en bra idé.

Vi har naturligtvis våra studentkorridorer. Men de är i många fall rätt gamla och slitna och blir inte så många fler. Det är inte de som står i fokus för vare sig debatt om eller politik för hur vi ska få på plats fler billiga bostäder för studenter. 

I stället ligger tonvikten på att bygga små ettor. 2014 och 2016 reviderade Boverket reglerna för hur stora studentbostäder måste vara och vilken typ av utrymmen de ska ha. Det gör att det går att producera enklare och i förlängningen billigare lägenheter, vilket så klart är bra. 

Men små ettor innebär fortfarande både större boyta och högre hyra än delade lägenheter. 

Så varför byggs inte fler gemensamma boenden? Enligt Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen, har det ”länge funnits en uppfattning i branschen att det kollektiva boendet är oattraktivt”. 

Det stämmer säkert att många studenter på en rak fråga svarar att de helst bor ensamma. 

Men man vill mycket – och i slutändan måste preferenser vägas mot plånbok. 

En undersökning från just Studentbostadsföretagen visar att studenter som bor i korridor är mindre nöjda med sina stökiga kök, medan de som har eget boende klagar över höga hyror. Det första går att uthärda, det andra i många fall inte. 

Samma undersökning visar också att det finns en efterfrågan bland svenska studenter på delat boende. Och inte främst för att det är prisvärt, utan för att det är mer socialt. Däremot tycker de att korridorerna, som delas av upp till 12 personer, är för stora. Så i stället för studentettor är det kanske delade fyror och femmor som borde stå i fokus. Både billigare och roligare.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.