Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-for-moderaterna-handlar-energipolitiken-om-taktik/

Ledare

Martin Liby Troein: För Moderaterna handlar energipolitiken om taktik

Ebba Busch Thor leder, Ulf Kristersson följer.
Ebba Busch Thor leder, Ulf Kristersson följer. Foto: Patrik Österberg/TT

Moderaterna lämnar inte energiuppgörelsen av sakpolitiska skäl, utan för att man ser partitaktiska möjligheter. 

Behövs kärnkraften för att vi ska klara klimatutmaningen? Ja. Innebär energiuppgörelsen från 2016 att de svenska reaktorerna måste stängas? Nej. Faktum är att den räddade kärnkraften i Sverige: effektskatten försvann, ägarna gavs incitament till de miljardinvesteringar som gör att flera reaktorer kan drivas i 20 år till. 

Dessutom: de förbättrade förutsättningarna för kärnkraften kom inte till på bekostnad av de förnybara energislagen. Därför genomförs just nu stora satsningar också på vindkraften.

S, M, C, KD och MP, som ingick överenskommelsen, har olika syn på energipolitiken. Det gäller i synnerhet kärnkraften. Att de ändå nådde en uppgörelse berodde på att de insåg att det behövs långsiktiga spelregler för att övertyga energiföretag om att göra stora investeringar, och att det kräver en politik som inte ändras med varje regering. 

Faktum är att energiöverenskommelsen räddade kärnkraften i Sverige.

Alla bitar var inte perfekta. Miljöpartisterna insisterade på målet att all energiproduktionen ska vara förnybar 2040 – trots att den ej förnybara kärnkraften alltså i praktiken fick bättre förutsättningar. Men M drog slutsatsen att det gick att leva med lite snömos för MP:s skull när det hårda sakinnehållet var så bra. 

Nu har alltså Moderaterna ändrat sig, och lämnar tillsammans med Kristdemokraterna uppgörelsen

Vad är då nytt sedan 2016? Ingenting i sak. Däremot lovade Ebba Busch Thor mer kärnkraft redan i valet förra året. Såväl M:s som KD:s eftervalsanalys konstaterar att det hjälpte Kristdemokraterna att locka till sig högerväljare. Även SD och L, som båda står utanför energiuppgörelsen, gillar kärnkraft.

Tanken verkar vara att M genom att lämna överenskommelsen både ska kunna locka till sig väljare och binda in Nyamko Sabuni i ett samarbete om kärnkraften med Jimmie Åkesson. 

Taktik framför sakpolitik. Är inte det motsatsen till vad Ulf Kristersson brukar säga sig vilja ha?