Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-ge-barnen-kortare-sommarlov/

Ledare

Martin Liby Troein: Ge barnen kortare sommarlov

Bra med mer tid i skolan. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skolan är vårt bästa verktyg för att jämna ut förutsättningarna.

Rätta artikel

Hur stärker vi den sociala rörligheten? Med andra ord, vad kan vi göra för att föräldrars inkomst- och utbildningsnivå ska spela mindre roll för hur mycket deras barn tjänar och vilka examen de tar? 

I synnerhet, hur ser vi till att fler i utanförskapsområdena kan klättra uppåt? De frågorna utgör utgångspunkten för Muf-ordföranden Benjamin Dousa i rapporten ”Utanförskap över generationerna”.

Hans svar summeras bäst som klassisk borgerlig politik: strama åt bidragssystemen, sänk ingångslönerna och pressa skatterna på låga inkomster. 

För att ge barn någorlunda lika förutsättningar utgör arbetslinjen ändå ett rätt trubbigt redskap.

Väl så. Det är förslag som kan hjälpa till att bryta det bidragsberoende som många människor i utanförskapsområdena lever i, samt det ärvda bidragsberoende som rapporten fokuserar mest på.

Men för att ge barn någorlunda lika förutsättningar utgör arbetslinjen ändå ett rätt trubbigt redskap. 

Faktum är att det är svårt att undgå att skolan fortfarande utgör den bästa startbanan för klassresor. Att den därför måste blir bättre på att fullgöra sin uppgift är dock lättare sagt än gjort. 

Precis som Dousa noterar så är skolans enskilt viktigaste problem – segregationen – bostadspolitiskt mer än något annat. Andra saker vi brukar diskutera, som från vilket år betyg ska ges, är i slutändan av begränsad betydelse. 

Dousa levererar dock ett förslag som poppar upp emellanåt, och som är både förbluffande okomplicerat och oideologiskt (om än inte gratis): låt barnen tillbringa mer tid i skolan. 

Förläng skoldagen eller, ännu hellre, korta sommarlovet. Och vänta inte tills de första dåliga betygen kommer, utan börja i de yngsta åldrarna. Visst är det roligt att vara ledig, men för den som inte pushas att läsa, räkna och diskutera samhällsfrågor i vardagen blir lovet mest en chans att glömma de nya färdigheterna och kunskaperna.   

Ett alltför långt avbrott i klassresan.