Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 00:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-glom-inte-fortrycket-i-nicaragua/

Ledare

Martin Liby Troein: Glöm inte förtrycket i Nicaragua

Protester mot Daniel Ortega i juli.
Protester mot Daniel Ortega i juli. Foto: AFP/Inti Ocon

De stora demonstrationerna har avtagit i Nicaragua. Men inte för att missnöjet med det auktoritära styret minskat, utan för att förtrycket hårdnat. 

Martin Liby Troein
Rätta artikel

Det har gått drygt ett halvår sedan protesterna mot Nicaraguas president Daniel Ortega inleddes. De var först små och riktade sig mot en impopulär pensionsreform. Men snabbt skiftade demonstrationerna fokus och växte i styrka. Hundratusentals människor, runt om i landet, klev ut på gatorna för att visa sitt missnöje med det alltmer auktoritära styret.

Ortega svarade med blodigt våld. Under sommarmånaderna dödades över 300 personer. Fler än 500 har satts i fängelse.

De hänsynslösa attackerna på demonstranterna pressade under en kort period in det lilla centralamerikanska landet i det internationella nyhetsflödet. EU och USA protesterade mot övergreppen.

Men sedan sommaren har de protester som utvecklades till en folklig resning mot Ortega slagits ner. I en utförlig rapport från tidigare i höst beskriver Amnesty vilka metoder regimen använt sig av (”Instilling Terror: From Lethal Force to Persecution”). Alla protester kriminaliserades. Att demonstrera klassificerades som en terroristhandling.

De som ändå ger sig ut på gatorna straffas skoningslöst. Och det är inte bara polis och militär som förtrycker. Regimen använder sig också av lojala paramilitära styrkor, utrustade med automatvapen.

Syret varje oppositionsrörelse behöver för att hålla lågan levande håller på att pressas ut.

Amnesty beskriver dessutom hur poliser som inte velat delta i förtrycket och försökt lämna sitt jobb torterats och dödats.

Nicaragua har under hösten mer eller mindre försvunnit från den internationella rapporteringen. Utan de stora demonstrationerna är det svårt att tränga igenom bruset. Men protesterna har inte sjunkit bort för att nicaraguanernas vrede över regimens brutalitet har försvunnit. Utan för att förtrycket har hårdnat.

Syret varje oppositionsrörelse behöver för att hålla lågan levande håller på att pressas ut. Det är ett uselt skäl för världen att glömma Nicaragua.