Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-hongkong-ar-var-tids-vastberlin/

Ledare

Martin Liby Troein: Hongkong är vår tids Västberlin

Protester i Hongkong. Foto: PHILIP FONG

Hongkong är en påminnelse om att kineser kan leva i välstånd, frihet och harmoni utan att Kommunistpartiet håller i tyglar och piska.

På måndagen skakades Hongkong av sin största strejk sedan 1960-talet. På gatorna drabbade demonstranter samman med polisen, som inte sparade på tårgasen. 

Ingenting tyder på att de månadslånga protesterna håller på att ta slut. Det lagförslag som innebär att brottsanklagade personer skulle kunna utlämnas till det kinesiska fastlandet – och som därmed skulle undergräva Hongkongs rättsstat – har visserligen lagts på is. 

Men det är uppenbart att en stor del av stadens invånare befarar att det snart drivs igenom ändå. Och att de uppfattar det som att stadens särskilda status, med ett rättsväsende och individuella friheter bortom Kommunistpartiets kontroll, på allvar är hotat. 

Det finns fler tecken på att den oas av frihet som Hongkong utgjort riskerar att ätas upp av diktaturens öken.

De senaste veckornas tal från officiellt håll om att den kinesiska armén skulle kunna ingripa stillar inte oron. Och det finns fler tecken på att den oas av frihet som Hongkong utgjort riskerar att ätas upp av diktaturens öken.

Förhoppningsvis blir det inte så. Inte bara för att stadens invånare förtjänar sin frihet.

Man skulle kunna säga att Hongkong är vår tids Västberlin. Under nästan ett halvsekel levde den demokratiska enklaven helt omsluten av kommunismens Östtyskland. Genom sin blotta existens utmanade staden diktaturen. 

Västberlin var en ständig påminnelse om hur mycket rikare livet är i ett öppet samhälle, som lockade hundratusentals östtyskar att fly, tvingade regimen att bygga en mur och – i höst för 30 år sedan – drev människorna att riva den. 

Där trycks böcker och artiklar – och uttrycks åsikter och fakta – som censurmaskineriet på fastlandet gör sitt bästa för att sudda ut.

I Hongkong hålls minnet av protesterna på Himmelska fridens torg, som det kinesiska Kommunistpartiet försökt sudda ut, vid liv. Där trycks böcker och artiklar – och uttrycks åsikter och fakta – som censurmaskineriet på fastlandet gör sitt bästa för att förbjuda. Och där finns en ständig påminnelse om att kineser kan leva i välstånd, frihet och harmoni utan att Kommunistpartiet håller i tyglar och piska. 

Västberlin överlevde under decennier till syvende och sist tack vare det amerikanska kärnvapenparaplyet. Hongkong är en del av Kina. Där finns redan ett par tusen soldater. Det räcker i praktiken med att Xi Jinping knäpper med fingrarna för att arrangemanget med ”ett land, två system” ska ta slut.

Det betyder dock inte att repressionen saknar ett pris. Peking hoppas använda exemplet Hongkong för att locka tillbaka Taiwan till moderskeppet. Det går bara så länge friheten respekteras. Dessutom fungerar staden fortfarande som en viktig knytpunkt för fastlandets finansiella relationer med resten av världen. Det kräver att rättsstaten upprätthålls. 

Må Hongkongs frihet överleva. I längden är det inte fastlandets ”system” som har tiden för sig.