Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-johan-pehrson-glantade-precis-pa-dorren-for-sd-i-regeringen/

LEDARE

Martin Liby Troein: Johan Pehrson gläntade precis på dörren för SD i regeringen

Hade visst ett nytt besked.
Foto: Magnus Hallgren

Inför valet förra året sa Johan Pehrson att det var otänkbart för L att SD skulle sitta i regeringen.

Det vill han inte längre säga. Och det är rätt logiskt.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Jag har inget annat besked, upprepade Johan Pehrson gång på gång i SVT:s ”30 minuter”, där han förra veckan pressades om Liberalernas förhållande till Sverigedemokraterna. För att i samma andetag leverera just ett sådant: Det är inte uteslutet att SD får sitta i regeringen efter nästa val.

Kanske flög det hela under radarn eftersom Johan Pehrson i samma intervju kort konstaterade att ”det är lite trist” att Cecilia Malmström – en av Europas tyngsta liberala politiker de senaste 15 åren – lämnat L på grund av de sakpolitiska eftergifterna i Tidöavtalet. Kanske för att Pehrson upprepade till leda just att han inte hade något nytt besked.

Lik förbaskat var det precis vad han hade.

Inför valet förra året var det otänkbart att SD skulle få sitta i regeringen. Nu ville Johan Pehrson plötsligt inte utesluta framtida ministerposter för partiet. När Ebba Busch inte heller ville det i SvD:s partiledarutfrågning förra året sattes den rimliga rubriken ”SD möjliga i regering på sikt”.

Kanske flög det hela under radarn för att Johan Pehrson i samma intervju kort konstaterade att ”det är lite trist” att Cecilia Malmström – en av Europas tyngsta liberala politiker de senaste femton åren – lämnat L på grund av de sakpolitiska eftergifterna i Tidöavtalet.

Att Johan Pehrson är öppen för att lägga om Liberalernas kurs är dock logiskt.

Efter att januariavtalet spikats 2019 förklarade han i Ekots lördagsintervju varför folk (liksom han själv) ogillade överenskommelsen: ”det kanske inte är innehållet i politiken som alltid är det viktigaste, utan att det ska vara en borgerlig statsminister, eller framför allt inte en socialdemokratisk”.

Ser man på det så – att det viktigast i alla lägen är att vara ”lag anti-S” – så blir alternativen rätt få. Då får en liberal partiledare helt enkelt tugga i sig ett och annat.

En öppnad dörr till SD blir nödvändig. Och stora delar av den politik som det egna landsmötet klubbat får läggas på tippen.

Emellanåt krävs det också att de egna ministrarna läxas upp för att hålla de nya vännerna nöjda – i ”30 minuter” avfärdade Pehrson, precis som SD tidigare gjort, de förslag som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari lagt på bordet för att klimatmålen ska gå att nå efter att reduktionsplikten sänks.

Och förr eller senare måste Jimmie Åkesson alltså få sitta med i regeringen – han har ju sagt att stödparti är SD bara en mandatperiod.

Om inte alla liberala partikamrater vill följa med på den resan?

”Det är lite trist.”