Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-kriser-kraver-undantag-staten-maste-kliva-in-for-att-hantera-materielbristen/

Ledare

Martin Liby Troein: Kriser kräver undantag – staten måste kliva in för att hantera materielbristen

I Svenljunga tillverkas andningsmasker.
I Svenljunga tillverkas andningsmasker. Foto: Adam Ihse/TT

När krisen är över kommer vi att behöva en diskussion om vårdens beredskap. Men först måste den akuta situationen hanteras.

De senaste dagarna har allt fler svenska sjukhus rapporterat om brist på materiel och mediciner. Andningsskydd, skyddshandskar och desinfektionssprit saknas, bland annat.

Knappheten undergräver förmågan att bromsa smittspridningen och att vårda dem som insjuknat i covid-19.

Bristerna är egentligen inte överraskande. I februari begärde Socialstyrelsen in information från landets regioner om deras beredskap. Rapporten hemligstämplades, men enligt den fyrasidiga sammanfattning som släpptes var lagren små.  

Sedan dess har det naturligtvis inte gått att göra dem större. Den globala efterfrågan har skjutit i höjden i och med att det nya coronaviruset spridit sig runt jorden. Samtidigt har produktionen fått sig en törn, efter att fabriker i Kina slagit igen portarna. 

När krisen är över kommer vi att behöva en ordentlig diskussion om den svenska vårdens beredskap. Ska sjukhus använda sig av ”just-in-time”-leveranser genom globalt integrerade leverantörskedjor krävs antingen någon form av nationell lagerhållning eller förmågan att i Sverige snabbt utöka produktionen av mediciner och materiel. 

Men först måste den akuta situationen hanteras.

Den EU-upphandling av medicinsk materiel som påbörjades i februari räcker inte. Precis som socialminister Lena Hallengren (S) noterade när Sverige anslöt sig till avtalet är gemensamma uppköp ett trubbigt vapen när efterfrågan är större än utbudet. 

Därför var de besked som regeringen lämnade på fredagseftermiddagen välkomna.

Dels ges Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i uppdrag att se till att vi använder de resurser vi har på bästa möjliga sätt. Det handlar bland annat om att använda mediciner med kort hållbarhet som annars skulle kasseras. 

Av goda skäl tillhör produktion under normala omständigheter marknadens gebit allena.

Dels ska näringslivet engageras för att stärka den svenska produktionen av medicinsk utrustning. Den tillverkning som redan finns ska utökas. När det gäller sådant som inte produceras här ska staten undersöka om företag med relevant teknik och kompetens har möjlighet att ge sig på något nytt.

Det här handlar om en typ av initiativ som moderna politiker och tjänstemän inte brukar ägna sig åt. Av goda skäl tillhör produktion under normala omständigheter marknadens gebit allena. EU:s regler kring statsstöd lär dessutom utgöra hinder. 

Men krissituationer kräver undantag. Poängen är inte att skaffa sig konkurrensfördelar. Större tillgång till materiel gynnar hela Europa. Bäst vore om fler länder följde efter.

Nu gäller det bara för regeringen att gå från ord till handling.