Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-lo-chefen-skarvar-om-bostadspolitiken/

Ledare

Martin Liby Troein: LO-chefen skarvar om bostadspolitiken

Thorwaldsson är drömsk och glömsk. Foto: Beatrice Lundborg

Thorwaldsson har fel. Visst fungerar marknadsprinciperna i bostadspolitiken.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar i onsdagens DN att ”ekonomerna i Sverige kommer att hålla med om vad jag säger”. I samma intervju kräver han en höjd fastighetsskatt, att regeringen bildar ett statligt byggbolag och nya subventioner. 

Samtidigt avfärdar Thorwaldsson en friare hyressättning. I stället slår han fast att det ”helt enkelt är så att det inte funkar med marknadsekonomin i bostadssektorn”.   

LO-chefen har förvisso rätt i att fastighetsskatten är något av ekonomernas favoritskatt. Men att de skulle applådera subventioner och statliga byggföretag måste han ha drömt. Framför allt har han uppenbarligen helt glömt vad ekonomerna faktiskt är rätt överens om.

Nationalekonomin är inte någon exakt vetenskap. Därför går det i regel att hitta en ekonom på varje sida i en sakpolitisk debatt. Men på en hel del områden råder relativt stor samsyn.

En friare hyressättning är nödvändig för att få bort köerna och öka rörligheten på bostadsmarknaden.

I vad som är den kanske mest använda läroboken i ekonomi på universitet runt om i världen – ”Principles of economics” – listar Harvardprofessorn Gregory Mankiw en rad påståenden som professionella ekonomer fått ta ställning till. De presenteras i ordningsföljd, sorterade efter vilka det råder störst konsensus kring. 

Nummer ett är ”en hyresreglering minskar kvantiteten och kvaliteten på bostäder”. 93 procent av de tillfrågade ekonomerna håller med.

Marknadshyror är inte tillräckligt för att lösa problemen på den svenska hyresmarknaden. Det lär också krävas förenklade byggregler, ett stärkt bostadsbidrag och skatteförändringar så att ägande inte gynnas i så hög grad. Men en friare hyressättning är nödvändig för att få bort köerna och öka rörligheten på bostadsmarknaden. Och för att skapa incitament för att investera i såväl befintliga som nya fastigheter. 

Det är helt enkelt så att det inte fungerar utan marknadsekonomi i bostadspolitiken.