Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-loof-och-sabuni-behaller-sin-guldsits/

Ledare

Martin Liby Troein: Lööf och Sabuni behåller sin guldsits

Fortsatta huvudrollsinnehavare, om de vill. Foto: Beatrice Lundborg

Varken högerkantring eller vänstervind syns i opinionen. C och L har kvar sin vågmästarroll. 

Om Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp med Socialdemokraterna skulle deras borgerliga väljare fly. Det förutspådde bedömare till höger regelbundet för ett år sedan. 

Att döma av den Ipsosundersökning som DN publicerade i onsdagstidningen verkar deras liberala väljare tvärtom rätt nöjda. C får 9 procent, L får 5, tillsammans tangerar de valnattens 14.

I en del mätningar ligger de två partierna någon procentenhet lägre, kring 13 ihop. Deras relativa styrka har dessutom skiftat en del. L dippade till exempel ordentligt under våren, när partiet låg i öppen intern konflikt – det är heller ingen vågad gissning att en del av deras storstadsväljare oroades av att ett partiledarbyte kunde betyda att januariavtalet skulle gå upp i rök.

Om Annie Lööf och Nyamko Sabuni vill finns förutsättningar för att de ska kunna hålla i taktpinnen ett bra tag till.

Men sammantaget har de två liberala partierna tillsammans hållit sig nära valnattens siffra. Därmed har de behållit ett fast grepp om den vågmästarroll resultatet gav dem.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får 45 procent i tisdagens undersökning. I en del mätningar ligger de lite högre. Men något konservativt majoritetsblock har inte setts till. 

Makten kan Ulf Kristersson sannolikt endast nå med Annie Lööfs och Nyamko Sabunis stöd. Det kan vara värt att minnas när det ropas högt på skarpa högersvängar. 

De rödgröna står i sin tur sedan flera år och stampar i opinionen. 40 procent får de i Ipsos, få mätningar ger dem särskilt mycket mer. Jonas Sjöstedt tar lite väljare från Stefan Löfven, men det handlar om skillnader på marginalen.

Varken högerkantring eller vänstervind kan alltså skönjas i landskapet. 

Om Annie Lööf och Nyamko Sabuni vill finns förutsättningar för att de ska kunna hålla i taktpinnen ett bra tag till – och se till att politikens tyngdpunkt ligger fast i den liberala mittfåran.