Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-may-vill-tvinga-britterna-fram-till-stupet/

Ledare

Martin Liby Troein: May vill tvinga britterna fram till stupet

Foto: ADRIAN DENNIS

Theresa Mays avtal kan bara vinna om alternativet är kaos. Därför vill hon tvinga parlamentet till klippans kant. 

Martin Liby Troein
Rätta artikel

Hur har britterna kunnat ställa till det så? Premiärminister Theresa May lyckas inte skapa stöd för sitt utträdesavtal ur EU. Och samtidigt verkar det inte finnas en majoritet för något annat alternativ i parlamentet. 

Visst sitter de i en rävsax. Men problemet handlar inte om att det inte går att få till en majoritet för något förslag. Dilemmat fångas bättre av Condorcetparadoxen, som fått sitt namn från den franske matematiker som formulerade den: Varje alternativ kan samla majoritetsstöd, beroende på vilket motförslaget är. 

Tänk dig att det brittiska parlamentet har att välja mellan tre alternativ: Mays avtal, att lämna EU utan något avtal och en ny folkomröstning.

Varje alternativ kan alltså vinna, beroende på vilket det ställs emot.

Tänk dig också att ledamöterna kan delas in i tre ungefär lika stora grupperingar: (1) Remainers, som helst vill stanna. De vill ha en ny folkomröstning, men föredrar Mays avtal framför inget avtal alls. (2) Brexiteers, som vill ha så stort avstånd till Bryssel som möjligt. De lämnar helst utan avtal, men föredrar en ny folkomröstning framför Mays avtal som de tycker gör Storbritannien till en unionens vasallstat. (3) Premiärministerns lojalister. De tycker att Mays avtal är det bästa alternativet, men om de måste välja mellan inget avtal alls och en ny folkomröstning väljer de inget avtal alls, eftersom de lovat att genomföra resultatet från 2016.

Tänk dig till sist att alla röstar på sitt favoritförslag om det går, men annars väljer sitt andrahandsalternativ. Det betyder att om Mays avtal ställs mot en ny folkomröstning, så får väljarna säga sitt en gång till. Alternativet folkomröstning skulle däremot förlora om det ställs mot att lämna utan ett avtal. Står valet mellan Mays avtal och inget avtal, ja då går helt plötsligt premiärministerns förslag segrande ur striden. 

Varje alternativ kan alltså vinna, beroende på vilket det ställs emot. Det betyder att det är avgörande vilket som sorteras bort och vilka två som parlamentet till slut får ta ställning till.

Därför kämpar Theresa May för att hennes avtal, möjligen i reviderad form, ska överleva till den avgörande voteringen. Och för att det där ska ställas mot det enda alternativ det nog kan besegra – att lämna utan något avtal alls.