Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-miljopartiet-kan-inte-tillatas-bedriva-gerillakrig-mot-karnkraften/

Ledare

Martin Liby Troein: Miljöpartiet kan inte tillåtas bedriva gerillakrig mot kärnkraften

Forsmarks kärnkraftverk.
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/TT

Genom att bromsa beslutet om slutförvaring underminerar MP energiöverenskommelsen och kärnkraften. Det kan statsministern inte låta dem göra.

Det är bråttom, enligt Vattenfall. Mellanlagret för svenskt kärnbränsleavfall i Oskarshamn är snart fullt. Därför måste slutförvaret i Forsmark börja byggas – och lagret i Oskarshamn expanderas. Senast i sommar krävs ett beslut. Annars måste driften för flera reaktorer pausas 2024, menar Vattenfall.

Det vore en katastrof för svensk elförsörjning. Kärnkraften är en nödvändig del av energimixen. De närmaste åren väntas den stå för 30 procent av el­produktionen.

Några goda skäl till varför beslutet dröjer finns heller inte. Redan 2018 konstaterade Strålsäkerhetsmyndig­heten att den planerade slutförvaringen i Forsmark är en säker lösning. I höstas gav fullmäktige i Östhammar, hemkommun för Forsmark, ett ovill­korat ja till planen. Allt som fattas är att regeringen ger sitt godkännande.

Frågan om slutförvaring är självklart känslig. Det handlar om hundratusentals år. Men det ändras inte av ytterligare en utredning.

Vad det handlar om är att Miljö­partiet sätter käppar i hjulet.

Ett parti som föddes ur motstånds­rörelsen mot atomenergi vill naturligtvis inte ha sin underskrift på det dokument som försäkrar att avfallet har tagits hand om på ett säkert vis. Det är ju över huvud taget inte möjligt, har det hävdats.

Dessutom verkar MP se en möjlighet att underminera kärnkraftens fortsatta existens genom att bromsa beslutet.

Den energiöverenskommelse som Socialdemokraterna och Moderaterna, samt Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, ingick 2016 innebar att effektskatten togs bort. Den slog också fast att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften – trots att det övergripande målet är att all el­produktion ska vara förnybar 2040.

MP ser nog här en chans att försämra kärnkraftens lönsamhet genom att hindra beslutet om slutförvaring.

Därmed blev nödvändiga investeringar lönsamma i en rad reaktorer som annars hade behövt stängas. Tack vare det kommer Forsmark, Oskarshamn och Ringhals 3 och 4 att drivas vidare till 2040-talet.

Det är något som MP inte vill kännas vid. Partiet ser nog här en chans att försämra kärnkraftens lönsamhet genom att hindra beslutet om slutförvaring. Tillfälliga driftstopp är inte gratis.

Miljöpartisterna bedriver helt enkelt ett gerillakrig mot kärnkraften inifrån Regeringskansliet.

Det kan inte statsministern låta dem göra. Stefan Löfven (S) är sedan sin tid som Metallordförande väl medveten om kärnkraftens betydelse för industrins konkurrenskraft. Han lade mycket personlig prestige i energiöverenskommelsen. Det var en viktig seger för honom att kärnkraften kunde drivas vidare.

Nu måste Löfven ta ansvar för uppgörelsen och se till att arbetet med slutförvaret kommer i gång.

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt