Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-nej-eu-ska-inte-satsa-pa-att-bli-sjalvforsorjande/

Ledare

Martin Liby Troein: Nej, EU ska inte satsa på att bli självförsörjande

Phil Hogan.
Phil Hogan. Foto: Virginia Mayo

Om vi vill höja beredskapen är det bättre att ha flera olika alternativ för importenän att producera allt på hemmaplan.

Europa ska inte sikta på att bli självförsörjande när det gäller medicinsk materiel och utrustning, slår Phil Hogan fast i en intervju i Financial Times. I stället behövs det mer handel, lägre tullar. 

Den irländske EU-kommissionären med ansvar för handelsfrågor går därmed i polemik med sin franske kollega Thierry Breton, som hävdat att coronapandemin visat att globaliseringen gått för långt – och att det är dags att flytta hem produktionen av munskydd och respiratorer. 

Det gör Hogan rätt i. Att ”nationell säkerhet” kräver tillverkning på hemmaplan är ett klassiskt argument för handelshinder av olika slag. Tidigare gällde det ofta vapenindustrin, ibland livsmedelsproduktionen. Nu handlar det alltså om medicinsk utrustning, snart kanske alla dessa datachip som är nödvändiga för att få vårt samhälle att fungera. 

Men man blir faktiskt inte säkrare av att producera allt på egen hand. Det är välkänt att handel minskar risken för svält. Att vara självförsörjande hjälper föga för det land som drabbas av missväxt, bättre då att ha flera importalternativ.

Det enda vi vet med säkerhet är att det är dyrt att satsa på självförsörjning i stället för specialisering och handel.

Samma sak gäller medicinsk utrustning, om till exempel en naturkatastrof tvingar alla fabriker på hemmaplan att stänga. 

Det enda vi vet med säkerhet är att det är dyrt att satsa på självförsörjning i stället för specialisering och handel. Gör vi så blir alla fattigare.

Vad pandemin visat oss är att beredskapen måste bli bättre. Den gynnas – vilket Hogan också påpekar – mer av att leverantörskedjor diversifieras än av att de flyttar hem.  

Någon form av lager är också bra att ha, så att vi klarar oss en tid om leveranserna uteblir. Och som ger ett andrum i krislägen, för att ställa om och nyttja den flexibilitet som finns i moderna ekonomier. Den har synts när till exempel Absolut i stället för vodka börjat tillverka handsprit