Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Putins skuld står bortom alla tvivel

Foto: Pavel Golovkin

Bevisen för Kremls inblandning i giftattacken Salisbury hopar sig. Putin saknar skrupler – inom Rysslands gränser och utanför. 

I början på september presenterade Theresa May omfattande bevis som band Kreml till nervgiftsattacken mot Sergej Skripal. I ett dramatiskt framträdande i det brittiska parlamentet visade premiärministern foton från säkerhetskameror på två ryska män och kunde detaljerat redogöra för deras färd till och närvaro i Salisbury dagen för attacken. 

May slog fast att de två männen, Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov, reste med falska pass och arbetar för den ryska militärunderrättelsetjänsten GRU.  

Putin förnekade allt. Bosjirov och Petrov var bara oskyldiga turister. I ett tv framträdande hävdade de två att de endast befann sig i Salisbury för att de ville se stadens katedral.

Bellingcat, en brittisk sajt för undersökande journalistik, har sedan dess metodiskt sökt identifiera Bosjirovs och Petrovs riktiga identitet. I slutet på september publicerade Bellingcat en detaljerad rapport som konstaterade att Ruslan Bosjirovs riktiga namn är Anatolij Tjepiga, och att han är högt dekorerad GRU-agent. 

Häromdagen presenterades en likadan rapport för Alexander Petrov: Hans riktiga namn är Alexander Misjkin, också han en prisad man inom den ryska militären.

Förra veckan lade de brittiska, amerikanska och holländska säkerhetstjänsterna fram välunderbyggda anklagelser om omfattande ryska cyberattacker. 

Mest iögonfallande var det holländska bidraget. Fyra GRU-agenter hade tagits på bar gärning när de försökte hacka sig in på det trådlösa närverk som tillhör Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). De hade parkerat en bil utanför organisationens huvudkontor i Haag och gjort i ordning all teknisk utrustning när holländsk säkerhetspolis ingrep. Det var samma dag som OPCW, som ansvarar för att se till att ”Konventionen om kemiska vapen” följs, analyserat det nervgift som användes vid attacken mot Skripal.   

Putin saknar helt skrupler för att driva sin vilja fram – inom Rysslands gränser och utanför.

Liksom i Salisburyfallet kunde färdvägar dokumenteras genom bland annat säkerhetskameror. En av de ryska agenterna hade till och med ett taxikvitto i fickan för resan mellan GRU:s högkvarter och Moskvas flygplats dagen för deras flyg till Holland. 

Det råder inga tvivel om att Putin är ansvarig för nervgiftsattacken i Salisbury. Inte heller att han helt saknar skrupler för att driva sin vilja fram – inom Rysslands gränser och utanför. 

I ljuset av de svåra Brexitförhandlingar som just nu pågår, och kärva transatlantiska relationer, var den koordinerade brittiska, holländska och amerikanska aktionen välkommen. Västs demokratier måste hålla ihop. 

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.