Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-riktiga-reformer-av-bostadspolitiken-kraver-uthallighet/

Ledare

Martin Liby Troein: Riktiga reformer av bostadspolitiken kräver uthållighet

Foto: Hasse Holmberg / TT

En socialdemokratisk minoritetsregering skulle jagas i fyra år av två partier som har sakfrågor i fokus, inte makten. Det vore nyttigt för bostadspolitiken. 

Martin Liby Troein
Rätta artikel

Jag ”tror ju inte att huvudvägen framåt i det svenska systemet är att avreglera hyresmarknaden”. Det låter som Magdalena Andersson (S), men orden är Anders Borgs (M), i samband med att den dåvarande finansministern 2014 avfärdade Bokriskommitténs förslag på bostadspolitiska reformer.

Få saker förvandlar politiker till försvarare av den rådande ordningen som att flytta in i Rosenbad: ”Förändring riskerar makten, bäst att sitta stilla i båten”, verkar de tänka. 

Detta faktum understryker en av fördelarna med en socialdemokratisk ministär i ett konsekvent beroendeförhållande till Centerpartiet och Liberalerna. Under fyra år skulle regeringen jagas av två partier som inte vill bevara makten, utan driva igenom sakpolitiska förändringar. Statsministern tvingas att överge sin böjelse för status quo på viktiga politikområden. 

Det gäller i synnerhet i just bostadsfrågan. Problemen är väl kända: Regleringar stänger ute dem som inte har råd att köpa en bostadsrätt, minskar rörligheten på bostadsmarknaden och motverkar byggandet av framför allt hyresrätter. De fördelningspolitiska effekterna är groteska: Systemet gynnar rika, äldre och svenskfödda, och förfördelar fattiga, yngre, och invandrare. Knappast något för S att slå vakt om.

Det är också väl belagt att det krävs liberaliseringar – och att en friare hyressättning är ett nödvändigt inslag. Ekonomen Assar Lindbecks klassiska konstaterande att ”näst bombning är hyresregleringar det bästa sättet att förstöra en stad” återges i introduktionskurser i nationalekonomi jorden runt. Det finns goda skäl för det.  

Det betyder inte att fri hyressättning ska införas över en natt, vilket den socialdemokratiska bundsförvanten Hyresgästföreningen gillar att skrämmas med. Varken C, L eller den bokriskommitté som Anders Borg avfärdade föreslår omedelbara marknadshyror, utan en successiv förändring där taket för nybyggnationer lyfts först.

Framför allt ska en friare hyressättning vara del av ett större reformpaket.

Framför allt ska en friare hyressättning vara del av ett större reformpaket. Byggregler måste förenklas, bostadsbidraget bör kanske stärkas, och ränteavdraget helst trappas av så att ägande inte favoriseras i lika hög grad.

En sådan uppgörelse är knappast möjlig att få till stånd på en vecka. Men precis som Annie Lööf så klokt slog fast på tisdagen betyder det inte att det duger med vaga utfästelser från S om framtida utredningar. 

Kanske bör C och L kräva att ett reformpaket där friare hyressättning ingår ligger på riksdagens bord vid årsskiftet 2020, annars faller ett eventuellt samarbete och det blir nyval? Tillåts Socialdemokraterna stanna kvar i Rosenbad är det inte bara den här veckan de behöver jagas, utan i fyra år.