Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-sahar-kan-boris-johnson-fixa-brexit/

Ledare

Martin Liby Troein: Boris Johnsons enda chans att fixa Brexit

Foto: Jane Barlow

Boris Johnson har en chans att lyckas: att förespråkarna för en hård Brexit är tillräckligt rädda för väljaropinionen att de till slut röstar igenom Theresa Mays utträdesavtal.

Jeremy Hunt är på jakt, skulle man kunna säga. Den brittiske utrikesministern startade racet för att ta över som Toryledare långt bakom Boris Johnson. När de drabbar samman i tisdagens tv-debatt hoppas han på en chans att gå i närkamp med favoriten.

Det lär gå sådär. Bedömare är överens om att Hunt knappat in på Johnson bland Torymedlemmarna. Men också att gapet var så stort till att börja med att det ändå blir en promenadseger.

Skälet till det är att Tories har kantrat i opinionen på grund av misslyckandet med att lämna EU. Brexitpartiet nafsar de konservativa i bakhasorna. Den förre Londonborgmästaren ”går genom rutan”, han kan snabbt locka tillbaka väljarna, hoppas man. 

Johnsons plan stavas ”DUD” – deliver, unite, defeat. Genom att leverera Brexit ska han ena Torypartiet och besegra Labour.

Det är lättare sagt än gjort. Tories problem består ju i att Theresa May misslyckades med den första biten. Och de svårigheter hon inte kunde lösa ligger också framför Johnson.

Om parlamentet säger nej till allt återstår till slut bara att vända sig till väljarna igen.

Kanske menar han allvar med att lämna EU utan avtal om det behövs. Men det gjorde May också. Sedan konfronterades hon med verkligheten i parlamentet. Där fanns ingen majoritet för något sådant.

Boris Johnson säger själv att han vill ha nya förhandlingar med Bryssel. Det lär inte leda någonvart. 

Hans fromma hopp om att leverera Brexit står nog i stället till att övertala parlamentet att acceptera det avtal som det redan röstat ner flera gånger. 

Varför skulle Johnson lyckas med det? Därför att om ledamöterna säger nej till allt återstår till slut bara att vända sig till väljarna igen. Och opinionsundersökningarna visar sedan två år en majoritet för att stanna kvar i EU. 

Det kan möjligen få en och annan anhängare av en hård Brexit att rösta på Theresa Mays förhatliga avtal.