Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Saudiarabien beter sig som en skurkstat

Protester för att Jamal Khashoggi ska friges.
Protester för att Jamal Khashoggi ska friges. Foto: OZAN KOSE

Saudiarabien beter ständigt mer repressivt både på hemmaplan och utomland. Jamal Khashoggis försvinnande är ytterligare ett i raden av övergrepp.

Förra onsdagen spreds nyheten att den saudiske exiljournalisten Jamal Khashoggi försvunnit under ett besök vid konungarikets konsulat i Istanbul. Under helgen kom uppgifter från turkiska myndigheter att han sannolikt mördats där.

Khashoggi betraktades länge som en regimvän. Men efter att han de senaste åren kritiserat Saudiarabiens utrikespolitik hamnade han i onåd. Förra året gick han i självvald exil för att kunna fortsätta skriva fritt, utan att riskera att tystas. 

Hans öde illustrerar med otäck tydlighet två tendenser i Saudiarabiens utveckling de senaste åren. 

Den första är stärkt politisk repression på hemmaplan. Kronprins Muhammad bin Salman har de senaste åren intagit en position som kungadömets egentliga och absoluta ledare. Hans stora projekt är att modernisera Saudiarabien. Framför allt hoppas han göra landet mindre beroende av oljan.  

Men samtidigt som ekonomiska reformer genomförs har det redan begränsade utrymmet för att kritisera regimen krympts ytterligare. Dissidenter spärras in och torteras. Det var på grund av de allt hårdare åtdragna tumskruvarna Khashoggi gick i exil. 

Den andra tendensen är en stärkt vilja att bruka maktmedel utanför landets gränser. Sedan 2015 är Saudiarabien djupt involverat i det blodiga kriget i grannlandet Jemen. 

I november förra året hölls Libanons premiärminister Saad Hariri under ett par veckor mer eller mindre som gisslan i Riyadh. Under ett besök i Saudiarabien separerades han från sina livvakter, fick sin mobiltelefon beslagtagen och tvingades läsa upp ett förskrivet avgångsbrev. Först efter press utifrån kunde han återvända till Beirut.

Att olja ger makt råder det inga tvivel om. Det är därför den saudiska regimen kan bete sig som den gör.

Så sent som i somras gav sig Saudiarabien på Kanada. Efter att utrikesminister Chrystia Freeland kritiserat fängslandet av människorättsaktivisten Samar Badawi sjösattes en rad sanktioner: investerings- och handelsavtal frystes, kanadensiska tillgångar såldes av.

Några år tidigare hade Sverige, som bekant, fått smaka på liknande bestraffning. Efter att Margot Wallström beskrivit piskrappstraffet mot Samar Badawis bror Raif Badawi som ”medeltida” följde snabbt hårda ekonomiska påtryckningar. 

Och nu har Riyadh alltså i bästa fall kidnappat Jamal Khashoggi, sannolikt mördat honom.

Att olja ger makt råder det inga tvivel om. Det är därför den saudiska regimen kan bete sig som den gör. Och ”makt är rätt”, verkar den resonera. 

I själva verket beter sig Saudiarabien som en skurkstat.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.