Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-torypartiet-far-aldrig-dod-pa-brexitvalnaden/

Ledare

Martin Liby Troein: Torypartiet får aldrig död på Brexitvålnaden

Theresa May har ingen enkel uppgift.
Theresa May har ingen enkel uppgift. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Att lämna EU utan ett avtal vore en katastrof för britterna. Och för att ro en uppgörelse i hamn måste de vara beredda på att göra eftergifter. De riskerar att ge upphov till en dolkstötslegend i Torypartiet.

Martin Liby Troein
Rätta artikel

Bryssel och London är överens om det mesta av innehållet i det utträdesavtal som måste slutas före 29 mars nästa år. Det konstaterade Stefaan De Rynck – rådgivare till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier – vid ett seminarium om Brexitprocessen i Europahuset i Stockholm på onsdagen. 

Framför allt har det i nästan ett år varit klart att uppgörelsen ska inkludera en två år lång övergångsperiod, då Storbritannien är kvar som del av den inre marknaden medan landets långsiktiga ekonomiska relation till unionen förhandlas fram.  

Men, underströk De Rynck, Irlandsfrågan väntar fortfarande på en lösning. Problemet är alltså att i samma stund som britterna lämnar den inre marknaden slås gränskontroller upp mellan Nordirland och Irland. Det kan Dublin inte acceptera.

Förhoppningen är att den uppgörelse som nås under övergångsperioden innebär så nära relationer mellan Storbritannien och EU att någon gräns i praktiken inte kommer att behövas. Men Bryssel vill ha garantier, inte förhoppningar: Under inga omständigheter ska Nordirland skäras av från Irland, även om det innebär antingen att hela Storbritannien blir kvar i en handelsunion med EU eller att bara Nordirland blir det. Utan sådana löften i avtalet blir det inget alls.

Ytterst handlar det om att London måste ge upp kontroll. Med en tullunion förloras möjligheten till självständig handelspolitik. Ekonomiska spelregler för Nordirland dikterade i Bryssel solkar den brittiska suveräniteten.   

Det har runnit mycket vatten genom Engelska kanalen sedan Theresa May månaderna efter sitt tillträde upprepade att inget avtal är bättre än ett dåligt avtal. Den brittiska premiärministern verkar numer väl införstådd med konsekvenserna av att lämna EU utan någon uppgörelse – och beredd att göra nödvändiga eftergifter.

För dem som hoppades att britterna genom att lämna unionen skulle bli fullständiga herrar över sitt eget öde, riskerar utträdet i stället att ge upphov till en dolkstötslegend.

Problemet är att insikten inte delas av hela hennes Toryparti. Boris Johnson och andra förespråkare av en hård Brexit är inte villiga att ge upp kontroll över till exempel handelspolitiken. För dem är inget avtal fortfarande att föredra framför i princip alla möjliga avtal. Det innebär att risken för att Storbritannien ska krascha ut ur EU nästa år är på riktigt.

Dessutom präglas Brexitprocessen av ett mått av ödets ironi. Kanske gör May till slut alla nödvändiga eftergifter. Och kanske lyckas hon få en uppgörelse accepterad i sitt parlament, genom att till exempel locka över tillräckligt många Labourledamöter.

Men i så fall lär utträdet ur EU misslyckas med det som från början var Brexitomröstningens bisarra huvudsyfte: Få slut på den 30 år långa striden inom Torypartiet om förhållandet till Europa. För dem som hoppades att britterna genom att lämna unionen skulle bli fullständiga herrar över sitt eget öde, riskerar utträdet i stället att ge upphov till en dolkstötslegend.