Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-trumps-usa-ar-det-nya-normala/

Ledare

Martin Liby Troein: Trumps USA är det nya normala

Foto: Manuel Balce Ceneta

Det delade och polariserade USA sträcker sig bortom Donald Trump. De djupa klyftorna och det höga tonläget lär också finnas kvar efter honom.

Martin Liby Troein
Rätta artikel

Det här är inte normalt. Det har varit den reflexmässiga reaktionen hos Donald Trumps kritiker efter varje nytt hätskt utfall mot kvinnor, minoriteter, journalister och politiska motståndare. Så här beter sig inte en president; därför kan det inte fortsätta.

Reaktionen är sund. Det är sant att utfallen inte är normala i bemärkelsen att så ska inte en president föra sig. Samtidigt tyder det mesta på att det delade och polariserade USA av vilket Trumps presidentskap är en konsekvens är just det nya normala.

Trump själv kommer inte att ändra på sig. Det delade styre som följer av att Demokraterna i tisdagens val vann representanthuset kan i teorin tvinga fram kompromisser och samförstånd. Men i praktiken lär det leda till att konfliktnivån höjs. En försmak av det fick vi när Trump redan på onsdagen ursinnigt hotade Demokraterna med att riva ner himmel och jord om de ger sig på att undersöka hans privata finanser.

Men även den dag Trump lämnar scenen lär de djupa klyftorna och det hårda tonläget finnas kvar. De senaste decennierna har nämligen en permanent polariserande logik nästlat sig in i den amerikanska politiken, som illustreras väl av likheterna mellan Trumps presidentskap och George W Bushs tid vid makten.

Redan vid millennieskiftet utgjordes Republikanernas kärntrupper av, för att tala med dokumentärfilmaren Michael Moore, ”korkade vita män” i Södern och Mellanvästern. Snarare än sina ekonomiska intressen, noterade Thomas Frank i sin bok ”What’s the matter with Kansas?”, prioriterade de ett kulturkrig riktat mot ”eliterna”.

Trumps presidentskap på flera vis en turboladdad version av Bushs.

Fox News hade skaffat sig en mångmiljonpublik genom faktaförnekande inslag och aggressiva attacker mot Demokraterna. Kanalen ackompanjerades av högerradikala pratradiovärdar som Rush Limbaugh.

Och från sin post som majoritets­ledare i representanthuset ledde Tom DeLay arbetet med att rita om landets valdistrikt till Republikanernas fördel. Ett förspel till de senaste årens försök att begränsa framför allt minoriteters möjligheter att rösta.

George W Bush själv var – trots att han var lika avskydd av den amerikanska vänstern – ingen Donald Trump. Framför allt följde han normerna för hur en president ska bete sig.

Ändå är Trumps presidentskap på flera vis en turboladdad version av Bushs. Likartade konflikter, fast i kubik. Samma tonläge, men på uppskruvad volym. Liknande öppenhet inför att tänja på spelets regler, dock med färre skrupler.

Pilens riktning ger inga skäl för optimism. Frågan är hur USA, och i synnerhet Republikanerna, ska ta sig ur sin dödsdans.