Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-tuff-vinter-vantar-for-britterna-och-liz-truss/

LEDARE

Martin Liby Troein: Tuff vinter väntar – för britterna och Liz Truss

Liz Truss.
Foto: Adrian Dennis/AFP

Om Liz Truss ska bli lyckosam som premiärminister måste hon leverera det klarspråk till britterna som Torymedlemmarna inte klarar att höra.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kravlistan för att väljas till Toryledare är kort och tydlig. Partimedlemmarna vill att brexit ska omfamnas och skatterna sänkas. Hyllningar av Margaret Thatcher är välkomna.

Utrikesministern Liz Truss – som själv inte ville lämna EU 2016 – kryssade båda rutorna under den kampanj som tog vid efter Boris Johnsons avgång i somras. Och framställde sig själv som järnladyn 2.0. Hon stod också som väntat som segrare på måndagen, efter att ha brädat förre finansministern Rishi Sunak, som naivt insisterade på att statens finanser måste gå ihop.

Kraven för att framgångsrikt leda Storbritannien är dock helt andra.

Ekonomin är i gungning. Energikrisen slår stenhårt mot britterna. Inflationen är bland de högsta i Västeuropa. Strejker och oro präglar arbetsmarknaden. Dessutom är statsfinanserna i dåligt skick efter pandemin. Sänkta skatter är just nu inte svaret. Snarast finns risken att inflationen eldas på.

Ekonomin är i gungning. Energikrisen slår stenhårt mot britterna. Inflationen är bland de högsta i Västeuropa. Strejker och oro präglar arbetsmarknaden.

Dessutom måste relationen till EU lappas ihop. Brexit har bidragit med ytterligare utbudschocker: arbetskraft har lämnat landet och handelshinder tillkommit. Bäst vore att knyta närmare ekonomiska band över Engelska kanalen.

I stället hotar handelskrig.

För Torypartiet är brexitavtalets överenskommelse om Nordirland oacceptabel. Liz Truss förväntas ensidigt riva upp den. Bryssel hotar i så fall med strafftullar. Det vore illa. För EU och västs enighet inför Ryssland – men framför allt för Storbritannien.

Om Liz Truss ska bli långvarig i Downing Street måste hon leverera det klarspråk till britterna som Torymedlemmarna inte vill höra: Tuffa tider väntar. Gärna sänkt skatt i framtiden men inte just nu. Mer brexit och sämre relationer med EU löser absolut ingenting.

Mer sannolikt är en svår vinter, för Storbritannien och den nya premiärministern.

Ämnen i artikeln

Liz Truss
Brexit

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt