Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-ungern-ar-inte-langre-en-fullvardig-demokrati/

Ledare

Martin Liby Troein: Ungern är inte längre en fullvärdig demokrati

Viktor Orbán. Foto: Darko Vojinovic

För första gången klassificerar Freedom House ett EU-medlemsland som ”delvis fritt”. Jorden runt lever demokratin farligt. 

Martin Liby Troein
Rätta artikel

För den som intresserar sig för demokratins globala hälsa är Freedom Houses årliga rapport ”Frihet i världen” ovärderlig. Sedan 1973 har demokratiinstitutet utvärderat hur väl världens länder upprätthåller de medborgerliga fri- och rättigheter som utgör folkstyrets grundplåt. I veckan publicerades den senaste upplagan.

Färgerna grön, gul och lila har en särskild betydelse för dem som följer rapporterna. Länder betygsätts på en sjugradig skala där 1–2,5 betyder att ett land är ”fritt”, 3–5 att det är ”delvis fritt” och 5,5–7 att det är ”ofritt”. De färgsätts sedan i grönt, gult och lila beroende på sin klassificering. 

De senaste tio åren har världskartan blivit mindre grön och gul. Fler länder är lila. Demokratin befinner sig jorden runt på en decennielång reträtt. 

I vissa regioner blir de visuella förändringarna tydligare än andra. På det nord- och sydamerikanska fastlandet fanns så sent som 2015 inget lila alls. Sedan dess har Venezuela förvandlats till en diktatur. Det har också Nicaragua gjort, där president Daniel Ortega förra året brutalt slog ner de stora protesterna mot hans auktoritära styre.

När Viktor Orbán kom till makten var Ungern en stabil demokrati med en fin etta i betyg från Freedom House. I årets rapport får Ungern en trea. Och EU sin första gula fläck.

Mest anmärkningsvärt är ändå färgskiftet i EU. Unionens medlemmar har alla alltid varit gröna.

När Viktor Orbán kom till makten var Ungern en stabil demokrati med en fin etta i betyg från Freedom House. Attacker på mediernas frihet och domstolarnas oberoende har tvingat fram en omvärdering av landet. I årets rapport får Ungern en trea. Och EU sin första gula fläck.

Den amerikanske statsvetaren Samuel Huntington konstaterade att demokratin spridit sig över världen i tre vågor. Den första sattes i rörelse av de franska och amerikanska revolutionerna och svepte över nordatlanten under det långa 1800-talet. Den andra släpptes lös efter andra världskriget och förde med sig nya demokratier i Europa och bland kontinentens forna kolonier. 

Båda vågorna bröts av auktoritära motrörelser – i form av de totalitära ideologiernas framväxt på 1920- och 30-talet respektive en serie militärkupper i det globala syd på 60- och 70-talet.

Den tredje vågen tog fart när juntorna tvingades bort från makten och fick ytterligare styrka i och med kommunismens kollaps under 1980 och 90-talet. Det råder knappast några tvivel om att även den nu har brutits. Och om att en fortsatt farlig tid väntar demokratin.