Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-vad-vi-kan-lara-oss-av-osterrike/

Ledare

Martin Liby Troein: Vad vi kan lära oss av Österrike

Sebastian Kurz och de grönas Werner Kogler. Foto: ALEX HALADA

Läxan från Wien är inte att det är en bra idé att göra upp med högernationalister och populister.

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor borde åka på studieresa till Österrike. Det tyckte en del högerdebattörer efter att Sebastian Kurz borgerliga ÖVP valt att bilda regering med främlingsfientliga och populistiska FPÖ hösten 2017. 

Efter en Ibizaskandal, ett nyval och en ny Kurzledd koalition – den här gången med de österrikiska miljöpartisterna – är det också lätt att hålla med om att det finns en del lärdomar att hämta i Alperna. 

De handlar dock inte om att det är en bra idé att sätta sig i knät på populistiska nationalister. Tvärtom.

För det första: Det är nödvändigt att låta ytterkantspartier avradikaliseras innan de ges makt och ministerposter. Man kan inte hoppas att de ska mjukna väl inne i den politiska värmen. Efter att FPÖ gavs kontroll över det österrikiska inrikesministeriet hårdnade greppet om säkerhetstjänsten och polisen. Partiets band till Kreml gjorde att britter och holländare ville begränsa underrättelseutbytet med Österrike.

Ibizavideon, i vilken FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache konspirerar med ryska kontakter, understryker att de hade goda skäl för det.

När borgerliga partier ger sig i slang med högernationalister tenderar de att färgas av dem.

För det andra: Populismens intåg gör det svårt att bilda traditionella blå eller röda majoriteter. Vill man tillsätta ansvarsfulla och handlingskraftiga regeringar, och inte göra sig till ytterkanternas gisslan, är det en bra idé att – som Österrikes borgerliga och gröna – riva murarna genom det politiska mittfältet. 

Till sist: I fragmenterade politiska landskap handlar regeringsbildningar mer om att finna den minst dåliga lösningen än den man önskar. Och när borgerliga partier ger sig i slang med högernationalister tenderar de att färgas av dem. 

Kurz tvingar inte bara på miljöpartisterna den hårda invandringspolitiken han lånat från FPÖ, utan också ett slöjförbud för flickor under 15 år. Det är sådant som varken den med grönt eller liberalt sinne känner någon glädje över.