Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-varken-en-populist-eller-miljardar-ar-ratt-svar/

Ledare

Martin Liby Troein: Varken en populist eller miljardär är rätt svar

Pete Buttigieg och en supporter.
Pete Buttigieg och en supporter. Foto: Gene J. Puskar, Gene J. Puskar

Demokraterna har inte hittat någon frälsare i kampen mot Donald Trump.

Presidentvalet i USA 2020

Vill man vara snäll mot Joe Biden kan man konstatera att det blev ett personbästa i Iowa. I sitt första försök att bli president, 1988, nådde han inte ens fram till omröstningen, efter att det visat sig att han plagierat ett tal. Andra gången, 2008, vann han 1 procent. Drygt 15 den här gången är alltså ett steg framåt. 

Men det finns en viktig skillnad mot tidigare tillfällen. Den här gången har Biden sedan han meddelade sin kandidatur varit favorit att vinna Demokraternas nominering. Och han är den kandidat partiets pragmatiker satt sitt hopp till.  

Att Pete Buttigieg med en hårsmån slog socialisten Bernie Sanders är nog en liten tröst för mer moderat sinnade. South Bends borgmästare är visserligen en vältalig mittenpolitiker. Men han är också ung, oprövad och har haft förtvivlat svårt att vinna stöd från svarta och latinos. Debaclet med rösträkningen innebär också att lyftet i tisdagens primärval i New Hampshire nog blir begränsat. 

Där leder just Bernie Sanders i mätningarna. Konsekvensen av omröstningarna i Iowa och New Hampshire riskerar att bli att de moderata väljarna fragmenteras, medan Sanders konsoliderar vänsterflygeln och seglar upp som favorit.

Det skulle i så fall vara ett drömscenario för miljardären Mike Bloomberg. Han struntar i Iowa, New Hampshire – samt Nevada och South Carolina, som följer därnäst – och har i stället plöjt ner enorma summor i de 14 delstater som röstar den 3 mars.  

Konsekvensen av omröstningarna i Iowa och New Hampshire riskerar att bli att de moderata väljarna fragmenteras.

Den förre New York-borgmästaren riskerar visserligen att splittra de moderata väljarna ytterligare. Men om Biden är försvagad och Buttigieg inte fått tillräcklig skjuts kan han i stället samla dem och själv plocka nomineringen.

Vem som helst av Demokraterna är att föredra framför Trump. Men varken en tvekamp mellan en populist till vänster (Sanders) och en till höger (Trump), eller en mellan två rika affärsmän (Bloomberg och Trump), skulle fungera särskilt väl som återställare för den stukade amerikanska demokratin.

I det första fallet skulle polariseringen förstärkas. I det andra, bilden av ett korrupt system där allt, inklusive presidentmakten, är till salu.