Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-vi-borde-lara-av-finland/

Ledare

Martin Liby Troein: Vi borde lära av Finland

Fler behövs.
Fler behövs. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vårt grannland inser behovet av att kunna försvara sig själva – åtminstone ett tag. Det borde vi också göra.

Martin Liby Troein
Rätta artikel

Så lika men ändå så olika. Så är det lockande att sammanfatta Sveriges och Finlands säkerhetspolitiska situation utifrån de insikter som levereras i tankesmedjan Frivärlds antologi ”Säkerhetspolitik för en ny regering”, som presenterades på ett seminarium tidigare i veckan.

Sverige och Finland är båda små länder i den europeiska periferin, som ständigt måste förhålla sig till stormakterna – och i synnerhet till den just nu allt aggressivare jätten i öst. Men som har radikalt olika syn på hur det nationella territoriet ska försvaras. 

I Finland är man i stället förvissad om att det ytterst bara går att lita till en själv.

Trots oviljan att överge alliansfriheten är vi i Sverige övertygade om att vårt land ska försvaras med andra. I Finland är man i stället förvissad om att det ytterst bara går att lita på sig själv. 

De olika uppfattningarna är i sin tur rotade i olika historiska erfarenheter av krig. Vi saknar sådana i modern tid. För Finlands räkning stod själva den nationella överlevnaden på spel vid flera tillfällen under 1900-talet. Räddningen kom – i alla fall enligt den konventionella berättelsen – inte utifrån. 

Länderna skiljer sig också i hur stor risken är att de skulle dras in i en väpnad konflikt. Trots Finlands långa gräns med Ryssland är det pikant nog Sverige som lever farligast.

Anledningen till det är att den mest sannolika hotbilden kretsar kring en rysk invasion av Baltikum. I så fall är det svensk mark som måste kontrolleras för att isolera, alternativt hålla vägen öppen till, Natos nordöstliga utposter. 

Större utsatthet och sämre beredskap. Det är ingen vidare position. Sedan länge är det hög tid att Sverige skaffar sig de garantier för att andra ger oss hjälp i ett nödläge som endast ett Natomedlemskap kan ge. Dessutom borde vi se till att vi kan försvara oss själva åtminstone en tid. Att lära av de finska erfarenheterna är den bästa försäkringen mot att tvingas göra några egna.