Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/matte-inte-svenska-s-ga-i-sina-danska-systrars-fotspar/

Ledare

Måtte inte svenska S gå i sina danska systrars fotspår

Mette Frederiksen (S) har räckt en hand högerut om migrationspolitiken i Danmark. Foto: Johan Nilsson/TT

DN 5/6 2019. Socialdemokraterna har före det danska valet lovat att inte förändra den restriktiva migrationspolitiken utan en överenskommelse med nationalistiska Dansk folkeparti och borgerliga Venstre.

På onsdagen går danskarna till valurnorna. En brokig skara partier tävlar om de 179 platserna i folketinget: Socialdemokraterna, Enhedslistan, Socialistisk folkeparti, Radikale venstre och Alternativet står till vänster. Venstre, Dansk folkeparti, Konservative och Liberal alliance lutar åt höger och ytterligare tre partier kan mycket väl ta sig in i parlamentet: Nye borgerlige, Kristdemokraterna och Stram kurs. 

Stram kurs är ett nytt högernationalistiskt parti. Partiledaren Rasmus Paludan väcker stor uppståndelse – och motreaktioner – för sina utspel om att förbjuda islam och utvisa en halv miljon invandrare. Men Danmark har hållit en mycket stram kurs i migrationspolitiken under många år nu. Budskapet har också nått fram till människor på flykt. Endast 3 600 personer sökte asyl i vårt grannland i fjol. 

Att Dansk folkeparti har varit pådrivande för denna linje har varit tydligt, liksom att den sittande borgerliga regeringen administrerar den. Men även de danska Socialdemokraterna har anammat stramheten.

Opinionsmätningarna indikerar att det röda blocket kommer att ta hem segern och i så fall kommer Danmarks nästa statsminister förmodligen att heta Mette Frederiksen (S). Hon har lovat att inte förändra flyktingpolitiken utan stöd från Dansk folkeparti och det nu regeringsbärande, borgerliga partiet Venstre. 

S har lovat att inte förändra flyktingpolitiken utan stöd från Dansk folkeparti och det nu regeringsbärande, borgerliga partiet Venstre.

Men vänstern är inte enad; regeringsfrågan är inte helt avgjord. S ser ut att tappa väljare i storstäderna till socialistiska Enhedslistan som är mer flyktingvänligt. Även det socialliberala Radikale venstre som går till val på större öppenhet ökar starkt i opinionen. 

Samtidigt ser Dansk folkeparti ut att mer än halveras – medan de två nya, ännu mer invandringskritiska, partierna vinner väljarstöd. Nye borgerlige kräver att Danmark ska införa totalt flyktingstopp genom att vägra asylansökningar och avvisa flyktingar vid den danska gränsen. 

Danmark sägs ofta ligga något decennium före Sverige när det kommer till politik. Så vad kan man lära – eller avskräckas av? I dag präglas dansk politik av en ökad fragmentisering och polarisering. Ytterpositionerna har förskjutits utåt och det som en gång var missnöjesyttringar har blivit mittenpolitik.

Det är inte heller otänkbart att de svenska Socialdemokraterna skulle kunna närma sig Sverigedemokraterna.

Dansk folkepartis intåg har påverkat de flesta politikområden, trots att partiet aldrig suttit i någon regering. S och de borgerliga partierna står i dag alla bakom alltifrån stopp för kvotflyktingar till burkaförbud. Här finns klara likheter med hur Sverigedemokraterna har fått politiskt inflytande i Sverige. Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har slagit till med nationella inre gränskontroller och mycket återhållsam asylpolitik. 

Det är inte heller otänkbart att de svenska Socialdemokraterna skulle kunna närma sig Sverigedemokraterna, som talar om ett svunnet folkhem och vars välfärdspolitik lutar åt vänster. Sverigedemokraterna tävlar, liksom Dansk folkeparti, om samma väljargrupper som Socialdemokraterna: socialkonservativa, fackanslutna och landsbygdsbor. Regeringsmakten är, och har länge varit, Socialdemokraternas övergripande mål. Minns att de danska Socialdemokraterna länge vägrade att släppa in Dansk folkeparti i värmen.

Det danska exemplet visar att det är farligt att följa i tangentens riktning bara för att till varje pris behålla makten.