Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-danmarks-sockerskatt-har-skapat-en-svart-marknad-for-lakrits/

Ledare

Mattias Svensson: Danmarks sockerskatt har skapat en svart marknad för lakrits

OBS! Ej från polisbeslag. Foto: Roger Turesson

Beslagen av uppemot hundra ton gammalt och förfalskat godis i Malmö är bara ett av många ohälsosamma resultat av höga danska sockerskatter – skatter som i praktiken gör både danskarna och den organiserade brottsligheten fetare.

Tanken är förledande enkel och har upprepats av många debattörer som velat profilera sig i hälsofrågor: Höj skatten på socker så kommer folk att äta mer hälsosamt och må bättre.

Danmark illustrerar varför politiker bör motstå frestelsen att nalla i våra gottpåsar.

Människor beter sig nämligen inte som tänkt. När Danmark 2009 införde ambitiösa fett- och sockerskatter valde en försvarlig del av familjerna att spara in på frukt- och grönsaksköp. Hälsovinsterna uteblev. Skatterna blev dessutom en byråkratisk mardröm att införa och avgränsa, och i stället för att utökas som tänkt så avskaffades de flesta.

Ungefär 40 procent av vad danska konsumenter betalar för en laglig chokladkaka är sockerskatt och moms.

Sockerskatten på godis blev kvar, och orsakar fortfarande magknip för den glupska danska staten. Ungefär 40 procent av vad danska konsumenter betalar för en laglig chokladkaka är sockerskatt och moms. Alltså handlar danskarna allt färre beskattade chokladkakor och godisbitar.

I gengäld ökar handeln i Sverige och Tyskland. Förra året hade 87 procent av de danska resenärerna handlat godis på sina utlandsresor, och vid sådan handel passar man gärna på att plocka lite extra.

Bängen måste nu tråla efter salta sillar.

Dessutom poppar nya butiker upp som godissvampar ur jorden, som erbjuder självplock av billigt godis. En del i den affärskedjan avslöjades i går av SVT (19/6). Inspektörer i Malmö har hittat uppemot 100 ton godis som antingen är för gammalt eller förfalskat och försett med nya märkningar. Det är sådant godis som skattefritt säljs i de danska godisbutikerna, uppskattningsvis var fjärde godisbit. Beslagen är bara toppen av ett godisberg.

Det är med höga punktskatter på sådant folk vill ha som med förbud, då säljs snart illegal kola i gathörnen. Danskarna har lyckats göra lakrits till en del av den svarta marknaden. Bängen måste nu tråla efter salta sillar, ta piratpengar i beslag och jaga salta bomber i stället för riktiga.

Gammalt och ommärkt godis är till råga på allt ett värre hälsoproblem, särskilt för allergiker som inte längre kan lita på innehållsdeklarationen.

Danskarna äter inte mindre godis, utan mer. Godisskatten har bara lett till att de äter billigare godis av lägre kvalitet. De blir feta trots sockerskatten. Dessutom blir den organiserade brottsligheten fet av sockerskatten.

Ändå framhärdar en del i sin tro att liknande skatter vore hälsosamma för Sverige. De tenderar att vara oemottagliga för liberala argument som att människor borde få bestämma själva vad de äter och dricker. Frågan är hur hårt de kan blunda för sockerskattens allt annat än söta resultat.