Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-europa-blir-bara-tristare/

Ledare

Mattias Svensson: Europa blir bara tristare

Fler förbud och pekpinnar i Europa. Foto: Henrik Isaksson/IBL

Att äta, röka och kröka är aktiviteter som blir alltmer reglerade i Europa. Men det måste inte vara så.

Rätta artikel

Det blir allt svårare att äta, röka och dricka i Europa. Politiker som vill lägga sig i människors vardagsnjutningar har medvind och en strid ström av nya lagar och regler har tillkommit på senare år.

I Litauen måste den som köpt alkohol dölja denna innan de lämnar butiken, och den som säljer utländska tidningar kan straffas om de inte täckt över alla annonser för alkohol.

Det är kontentan av The nanny state index som sammanställs av den brittiska tankesmedjan IEA sedan 2016. Här mäts friheten att dricka alkohol, nyttja tobak och e-cigaretter samt att kunna äta och dricka vad man vill – som läsk, kaffe, bröd och onyttig mat. Det är friheter som krymper betänkligt i Europa för närvarande.

Värst är det i Finland, och även våra baltiska grannländer har infört smått drakoniska restriktioner. I Litauen måste den som köpt alkohol dölja denna innan de lämnar butiken, och den som säljer utländska tidningar kan straffas om de inte täckt över alla annonser för alkohol.

Svenska politiker har också svårast att låta bli spriten, som är högbeskattad och hårt reglerad. Vi har dock i ett europeiskt perspektiv rätt tillåtande tobakslagar, framför allt genom lagligt snus.

EU-kommissionen har till och med välkomnat franska planer på att förbjuda all rökning på film, en allt annat än hälsosam inställning till yttrandefriheten.

Minst restriktioner av alla EU-länder har Tyskland, vilket illustrerar att länder kan fungera väl utan att överreglera nöjen och njutningar. Det finns över huvud taget inget samband mellan livslängd och regleringarnas strikthet.

Att Europa blivit tråkigare borde vara en het fråga i EU-valet. Många regleringar – inte minst av tobak – har sitt ursprung i EU-direktiv. EU-kommissionen har till och med välkomnat franska planer på att förbjuda all rökning på film, en allt annat än hälsosam inställning till yttrandefriheten.

Allt går inte åt fel håll. I Slovakien får man från och med i år tillverka upp till 50 liter egen sprit av hemodlad frukt. Värre är att hela EU bara upplevt fem små liberaliseringar de senaste två åren.

Men den krympande friheten är ingen ödesbunden utveckling. Liberaler i alla partier borde bekämpa den.