Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-frihet-handlar-ocksa-om-att-fa-gora-onodiga-saker/

Ledare

Mattias Svensson: Frihet handlar också om att få göra onödiga saker

Barbro Lindgren och några onödiga svenska tigrar, från SVT:s barnprogram ”Loranga, Masarin och Dartanjang”.
Barbro Lindgren och några onödiga svenska tigrar, från SVT:s barnprogram ”Loranga, Masarin och Dartanjang”. Foto: Barbro Lindgren

Allt onödigt som folk tar sig för är förstås inte bra, men att invända mot andras frihet på denna grund är verkligen inte nödvändigt.

Varför skämtar han inte om svenska lejon i stället? Den invändningen riktar skribenten Bo Alvberger mot satirikern Aron Flam (Syre 10/7). Flam har gjort en poddserie och sedermera skrivit boken ”Det här är en svensk tiger” som kritiserar Sveriges medlöperi och affärer med Nazityskland före och under andra världskriget.

Eftersom Flam menar att detta varit en nedtystad historia, i strid med framhållandet av svensk neutralitet som en moraliskt högtstående inställning, har han i både titel och bokillustration anspelat på den kända svenska krigskampanjen om att svenskar tiger.

I en kommande rättstvist ska det avgöras om sådana anspelningar på originalverket utgör upphovsrättsintrång och om åklagaren därför gjort rätt i att redan före saken är avgjord låta polisen beslagta bokens tredje upplaga.

Men den här texten handlar inte om att upphovsrättsinnehavare i så fall får rätt att konfiskera böcker och tysta kritiska perspektiv på vår svenska historia. Den handlar om en annan vanlig invändning när någon gjort något kontroversiellt som andra retar sig på: Det där var väl onödigt!

Aron Flam hade förvisso kunnat parodiera ett lejon i stället. Ja, han hade faktiskt kunnat undvika alla bekymmer genom att skriva en helt annan bok än en som tar upp obekväma perspektiv på Sveriges agerande under andra världskriget. Men att insistera på det är att missa poängen: vad han gör är upp till honom.

Det mesta i livet är onödigt, och det är vanligen det som gör livet både spännande och roligt, till skillnad från att klä på sig, äta och borsta tänderna.

Samma invändning dyker upp varje gång jag skriver om konstnären Lars Vilks, som lever under islamisters dödshot efter en teckning av Muhammed som rondellhund. Var det verkligen nödvändigt? suckar folk i min mejlbox, av någon konstig anledning aldrig över dödsdomen och mordförsöken, alltid över teckningen.

Visst kan man invända att det var nödvändigt, eller i alla fall rimligt. Aron Flam skriver om epoken som symboliseras av en tiger. Och Lars Vilks ombads att vara lite provocerande.

Men det är att ge invändningen om att agerandet är onödigt mer tyngd än den förtjänar.

Jag tänker på skådespelaren Stephen Frys utgjutelse om glädjen i att svära och använda fula ord. Onödigt! invänder näsrynkare och prussiluskor också mot denna språkliga brodyr. Jaha, men prydnadskudden i soffan är också onödig, invänder Fry, och förklarar att det är sådana onödigheter som adderar det lilla extra i livet.

Det mesta i livet är onödigt, och det är vanligen det som gör livet både spännande och roligt, till skillnad från att klä på sig, äta och borsta tänderna. Utan rätten att få ta sig för att göra saker som andra finner onödiga skulle livet dessutom bli kvävande ofritt. Det vore väl onödigt.

Ämnen i artikeln

Lars Vilks
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt