Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-friheten-ar-allt-annat-an-enkel/

Ledare

Mattias Svensson: Friheten är allt annat än enkel

Kärlek är knappast okomplicerat eller riskfritt, ändå anser de flesta att människor bör vara fria att fatta sina egna beslut på området. Foto: SANDRA QVIST

Den som förespråkar liberal frihet förväntas ofta visa att detta resulterar i att människor väljer klokt och resultatet blir gott. Men människor måste också vara fria att fatta svåra beslut och ta risker.

Den liberala uppfattningen att man vill lämna åt människor att själva fatta beslut om sina liv möter många missförstånd. Ett av de vanligaste är att man därmed antar att beslutet i fråga är enkelt och att frihet kommer att lösa alla problem.

När man således anför frihet som önskvärd i ljuset av ett komplicerat politiskt problem blir man utifrån denna missuppfattning ofta avfärdad som naiv. ”Jaha, du tror att det är så enkelt och att friheten löser allt”, fräser meningsmotståndaren.

Ändå lägger vi de tunga och ansvarsfulla besluten på vägen dit hos individen. Inte för att det alltid blir rätt, utan för att det ändå är rätt.

Ja, jag har hört den förut och jag börjar tröttna. Friheten är nämligen allt annat än enkel.

Vad man ska ta sig för i livet är ingen enkel fråga. Inte heller vem man vill dela det med genom nöd och lust, eller om man ihop med denna person vill sätta nya liv till världen och ansvara för dem.

Det är svåra frågor och lämnas just därför till vuxna människor själva att avgöra. Det betyder inte att ”allt löser sig”. Tvärtom. Tragedier och felbeslut är en ständig och omistlig del av denna process: arbetsplatser läggs ner och människor förlorar jobbet, den goda affärsidén till trots så gick företaget man startade omkull, äktenskap spricker och barnen växer upp och visar sig trots alla ambitioner bli ungefär samma besvikelse som man själv blev.

Ändå lägger vi de tunga och ansvarsfulla besluten på vägen dit hos individen. Inte för att det alltid blir rätt, utan för att det ändå är rätt. 

Djupt personliga val lägger de allra flesta gärna på de individer beslutet gäller, trots att de är svåra. Som beslutet att göra abort – eller livsavgörande val om utbildning, vilka arbeten man bör söka eller var man vill bo. Det vet man förmodligen bäst själv, även om det har risker och kan gå fel. Sådant är livet.

Ändå framhärdar så många i att se friheten som möjlig och önskvärd bara om den är enkel och bekymmersfri. En inskränkt syn som banar väg för många onödiga restriktioner.