Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-inte-heller-ulf-lundell-rads-den-kapitalism-han-kanner-val/

Musik

Mattias Svensson: Inte heller Ulf Lundell räds den kapitalism han känner väl

I sina grundackord har Lundell goda poänger.
I sina grundackord har Lundell goda poänger. Foto: Karin Törnblom/TT

Den frihetslängtan som tog sig ton på 1980-talet har åstadkommit mer gott än perioden dessförinnan.

Artisten och författaren Ulf Lundell menar i sitt sommarprogram i P1 (22/6) att det pågått ett nyliberalt kalas i 35 år. Alltså i runda slängar sedan han sjöng in ett nationalepos om att han ville leva i fred och frihet och bränna sitt eget brännvin.

Jag tycker att det låter rätt trevligt.

Undra på att Lundell beklagar de gånger han missat kalaset. Att han inte, som andra svenska artister, kunnat sälja skivor och konsertbiljetter utomlands, och därmed turnera och vidga sina vyer. Den globala kapitalism som erbjudit sådana möjligheter till åtskilliga svenskar bidrar onekligen med mycket vackert, även om det råder knivskarp konkurrens på topplistorna.

Att tack vare skiv- och biljettförsäljning kunna åka runt i Sverige är inte heller så illa. Kommersen fungerar också här. När inte corona eller andra sjukdomar kommer i vägen. Då sitter många, som Ulf Lundell, hemma och saknar den.

Kapitalismen som vi känner väl upplevs sällan som särskilt hotfull.

Vi behöver även som folk mer hålla ordning på staten än sätta allt vårt hopp till den.

Ändå ägnar Lundell sitt sommarprat åt att beskriva senare decenniers liberaliseringar som något slags undergång, i kontrast mot perioden dessförinnan då ett socialdemokratiskt ”vi” gjorde allting bättre. Med Jan Stenbeck och hans nya tv-kanal kom tydligen ”darwinismen”.

Vad var darwinistiskt med Stenbeck? Ingen som inte velat har behövt titta på hans underhållningsprofilerade tv-kanaler. Den som så önskade kunde fortsätta att blicka tomt framför sig i stället för att läsa hans kollektivtrafiktidning Metro.

Då ser jag mer av ”den starkes rätt” i den socialdemokrati som när det begav sig jagade radiostationer som spelade rockmusik, och som försökt kväsa dem som stuckit upp, stuckit ut eller stuckit av med alltifrån pomperipossahöga skatter till tvångssteriliseringar.

Sådant skrämmer mig mer än att kunna välja en skola i enskild regi eller vaccinera mig på en privat klinik.

Samtidigt känner jag stor sympati för grundackordet i Lundells resonemang. Visst behöver kapitalismen regleras så att lurendrejeri, rovdrift och hänsynslöshet hålls kort.

Min enda reservation är att det är något annat än att låta staten reglera och styra mycket, som om det vore alltings lösning. Den musikbransch där Lundell obekymrat verkar är exempelvis en betydligt mer renodlad kapitalism under fri konkurrens än de privata inslag han ogillar i offentligt finansierade, styrda och kontrollerade sektorer som vård och skola.

Lundell har också rätt i att vi som folk mer behöver hålla ordning på staten än sätta allt vårt hopp till den, det misstag som socialister upprepat med känt och katastrofalt resultat. Bara så kan vi trygga allas frihet.

Ämnen i artikeln

Musik
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt