Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-kristerssons-ursakt-ar-ett-forsok-att-retuschera-historien/

Ledare

Mattias Svensson: Kristerssons ursäkt är ett försök att retuschera historien

Polis och ansvariga myndigheter har både arbetat mot och varnat för den grova brottslighetens utveckling. Foto: Magnus Hallgren

Att varna för den grova brottslighetens oroväckande utveckling har aldrig varit kontroversiellt eller ”förbjudet”. Inte heller var invandringskritiker ensamma om att uppmärksamma utvecklingen.

En oroväckande trend noteras i Brottsförebyggande rådets rapport 2011:5, ”Det dödliga våldets utveckling”:

”Samtidigt som vissa typer av fullbordat dödligt våld har minskat har dock andra ökat. De fall som sker inom ramen för så kallade kriminella konflikter har blivit fler till antalet. Det handlar exempelvis om brott som har sin upprinnelse i narkotikaskulder, eller i uppgörelser med koppling till annan brottslig verksamhet eller jakt på status i kriminella nätverk.”

Gäng och skjutningar var med andra ord uppmärksammade vid decenniets början – och har bekräftats i senare rapporter – av de myndigheter som har till jobb att producera kunskapsunderlag åt politiska beslutsfattare.

De vill gärna låtsas som att de har varit ensamma om att varna för brottsutvecklingen, även om det inte är sant.

I den mån Stefan Löfven inte såg denna brottsutveckling komma ligger skulden enbart på honom själv och hans nära medarbetare. Brå har beskrivit och diskuterat den. Polisen har kartlagt och uppmärksammat brottsutsatta områden, och förstås dagligen arbetat mot kriminalitet av det här slaget. Statsministerns släta figur och valhänta mediehantering har osynliggjort detta arbete.

Detta klavertramp upprepas av moderatledaren Ulf Kristersson. I ett långt Facebookinlägg (19/11) låtsas även Kristersson som att utvecklingen av exempelvis gängkriminaliteten inte varit allmänt känd. Det tar sig formen av en märklig ursäkt: ”[I] den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt.”

Kristerssons ”ursäkt” är bara än mer ryggradslöst krypande för denna invandringskritiska opinion.

Moderaterna har förstås inte smädat Brå eller polisen för att de uppmärksammat problem som gängskjutningar och utsatta bostadsområden. Däremot finns enskilda debattörer som velat koppla denna brottsutveckling till ”invandringen” och varit mer intresserade av att stoppa det senare än det förra. De vill gärna låtsas som att de har varit ensamma om att varna för brottsutvecklingen, även om det inte är sant.

Kristerssons ”ursäkt” är bara än mer ryggradslöst krypande för denna invandringskritiska opinion. Genom att spela med i påskinandet av att de var de enda som uppmärksammade brottsutvecklingen visar moderatledaren att för denna grupp väljare är han villig att tala mot bättre vetande. Det är ett ynkligt spektakel.

Två ledare för partier med ambition att vara statsbärande har genom sitt agerande spridit ogrundad misstänksamhet mot myndigheter som hela tiden varnat för utvecklingen vi nu ser. Försöken att skylla ifrån sig på invandring, företrädare eller oppositionen är ovärdiga och vittnar om valhänthet inför den grova brottsligheten. Ursäkta, men vad håller ni på med?