Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-mer-kapitalism-burgar-for-en-gronare-och-godare-framtid/

Ledare

Mattias Svensson: Mer kapitalism burgar för en grönare och godare framtid

En vegansk hamburgare. Foto: Tim Stewart News/TT

Vegetariska alternativ som imiterar kött växer sig allt större i USA, medan de i Europa motarbetas av fyrkantiga regler.

Rätta artikel

Många söker i dessa dagar alternativ till traditionell köttproduktion. För detta finns goda skäl; djurhållningsetiska, hälsomässiga, samt den miljö- och klimatbelastande resursåtgången för att producera nötkött.

Samtidigt finns goda skäl att äta kött, inte minst smaken.

Skulle de nuvarande vegoburgarna inte falla konsumenterna i smaken kan laboratorieodlat kött bli ett annat alternativ.

Kanske går det att både ha och äta om inte kakan så åtminstone hamburgaren. I USA börsnoteras nu företaget Beyond Meat som tillverkar burgare av ärtor och rapsolja, till ett beräknat börsvärde på 1,5 miljarder dollar. Deras konkurrenter Impossible Burger, tillverkar sina produkter av sojabönsprotein, och har skrivit kontrakt med hamburgerkedjan Burger King, som planerar att introducera en vegetarisk whopper senare i år.

Jag äter gärna vegetariskt, men är skeptisk till direkta substitut av kötträtter. Det är upplagt för att vara bara nästan lika bra, och ofta rätt långt därifrån. Bättre då med rätter som hävdar sig på egna meriter. Men det är ändå en spännande värld när genuina köttätare börjar få allt bättre vegetariska substitut.

En ständig tävlan pågår om kundernas gunst, och bara den förändring som tillräckligt många anser erbjuder tillräckligt mycket av förbättring blir varaktig. Tills den utmanas av något som folk finner ännu bättre. Skulle de nuvarande vegoburgarna inte falla konsumenterna i smaken kan laboratorieodlat kött bli ett annat alternativ, prisfallet har varit betydande sedan de första experimenten även om det fortfarande inte är plånboksmässigt.

Ekonomen Deirdre McCloskey kallar denna process för ”marknadstestad förbättring”, och en stor fördel är att vanligt folk genom sina egna beslut får inflytande över samhällsutvecklingen.

Om de vegetariska alternativ som trugas på folk inte faller dem i smaken så slutar de som matsvinn, vilket vore allt annat än miljösmart.

För den som vill styra mot ett förutbestämt mål upplevs detta folkliga medbestämmande ofta som ett onödigt hinder. Tänk om folk väljer ”fel” och håller fast vid sina invanda hamburgare och köttbitar? kan exempelvis klimataktivisten tänka – och tycka att det vore mer praktiskt med obligatoriska köttfria dagar i offentliga serveringar, köttskatt och annan mer direkt styrning mot mätbara mål.

Sådana beslut kan dock lätt bli kontraproduktiva. Om de vegetariska alternativ som trugas på folk inte faller dem i smaken så slutar de som matsvinn, vilket vore allt annat än miljösmart. För att inte tala om det kontraproduktiva i att förknippa klimat- och miljöengagemang med pekpinnar och förbud.

Politiskt kritiseras USA ofta och med rätta för att dra benen efter sig i klimatfrågor. Men det är i staterna och inte i det Europa som berömmer sig för att vara en politisk ledare som tävlingen står om vem som kan tillverka den godaste burgaren med smak och konsistens av kött, men av produkter från växtriket.

Visst tävlar också europeiska företag. Hamburgerkedjan Max har profilerade vegoalternativ och Ikea kommer inom kort att erbjuda köttbullar av växtprotein. Dessa europeiska företag har dock mötts av hinder från EU-håll. I början av april röstade parlamentets jordbruksutskott för att vegetariska alternativ inte ska få kallas korv, biff eller burgare. Kött är ord.

Medan amerikanska vegoburgare tankas med kapital möter alltså de europeiska vegoburgarna politiska restriktioner.

En ytterligare anledning till att amerikanska företag ligger före är EU:s restriktiva inställning till genmodifiering. Proteinet till en av burgarna tas fram via en genmodifierad jäst. Denna jäst är inte en del av burgaren och proteinet är exakt detsamma som i soja, så inget med hamburgaren är genmodifierat, men sådana tekniska möjligheter ger fördelar till amerikanska företag framför europeiska.

Medan amerikanska vegoburgare tankas med kapital möter alltså de europeiska vegoburgarna politiska restriktioner. De går förstås att ta sig förbi för produkter som är tillräckligt bra, men det är ändå talande för hur fyrkantiga regleringar blir till hinder för både fri företagsamhet och en av många skäl önskvärd utveckling.

På det hela taget finns många skäl att våga lita mer till kapitalismens och kommersialismens utvecklingskraft om man vill se en grönare utveckling. Att truga på folk obligatoriska vegotuggor kan verka praktiskt för stunden, men jag föredrar den amerikanska hamburgervägen, som låter folk få aptit på goda förändringar.