Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-migranter-paverkas-framst-av-sitt-nya-land/

Ledare

Mattias Svensson: Migranter påverkas främst av sitt nya land

Nöjd tomat.
Nöjd tomat. Foto: Foto Nikolai Jakobsen

Vi kan vara nöjda med hur invandrare blir nöjda med livet. En ny studie visar nämligen att det i stor utsträckning beror på det nya hemlandet.

Hur nöjd man är med livet påverkas, för den som har migrerat, mer av landet man bor i än av landet man flyttat från. Det framgår av en studie utförd av Niclas Berggren, Andreas Bergh, Christian Bjørnskov och Shiori Tanaka som publicerats i tidskriften Kyklos (nr 3 2020).

I debatten om integration är en vanlig farhåga att migranter från länder präglade av förtryck och förlegade värderingar ska medföra sådant mentalt bagage, och inte vara mottagliga för influenser i sitt nya hemland.

Vi skulle nog bli lite bekymrade om studier visade att svenskar vid en utlandsflytt helt släppte sin mentala koppling till sitt ursprungsland.

Tidigare studier har förvisso indikerat en anpassning över tid till värderingar på arbetsplatsen och i synen på kön, även om det alltid går att önska och i vissa fall, som hederskultur, kräva snabbare och tydligare förändring.

Den nya studien lutar åt samma slutsats. Första generationens invandrare påverkas nästan fyra gånger mer av det nya hemlandet än av det gamla, sett till hur nöjd man är med livet. Eftersom folk i väst är mer nöjda än i utvecklingsländer och postkommunistiska stater är det goda nyheter, även om migranterna inte helt når upp till den inhemska nivån.

Redan för andra generationens invandrare tycks livet i föräldrarnas ursprungsland inte spela någon roll för deras eget välbefinnande. Det är en indikation på att migranternas känselspröt i stor utsträckning är riktade mot landet de lever i.

Intressant att notera är att migranter mellan rika västländer är mer påverkade av sina hemländer. De är alltså med detta mått sämre integrerade, vilket förmodligen stämmer för exempelvis svenskar som bor på den spanska solkusten. Vi skulle nog bli lite bekymrade om studier visade att svenskar vid en utlandsflytt helt släppte sin mentala koppling till sitt ursprungsland.

Sannolikt är det något vi inte heller ska kräva av människor som kommit hit.

Ämnen i artikeln

Nationalism
Integration
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt