Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-putin-fick-fira-nationell-enighet-i-ensamhet/

Ledare

Mattias Svensson: Putin fick fira nationell enighet i ensamhet

Varken folkligt eller festligt när Putin firade nationell enighet. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA

Konservativa är bättre som sagoberättare än som samhällsanalytiker, och gemenskapen de gärna talar så varmt om kan inte tvingas fram.

I allt fler politiska läger fälls numera tårar över svunna tiders gemenskap, likriktning och underordning. Historikern Lars Trägårdh menar att minskad tillit i Sverige beror på att vi inte längre är hänvisade till närmaste statliga skola för utbildning och SVT:s två kanaler från tiden med mediemonopol, samt att hela ungdomskullar av män inte längre tvingas genomgå militär utbildning (SVT 16/9).

Putin fick fira sin gemenskap i ensamhet, som det lätt blir om man försöker tvinga den på andra.

DN-kolumnisten och nationalekonomen Andreas Bergh har i ett blogginlägg (26/9) påpekat två problem med Trägårdhs resonemang:

För det första ligger tilliten i Sverige på en hög och stabil nivå sedan decennier tillbaka, trots att vi kan välja skola och har ett rikare medieutbud.

För det andra visar de studier som faktiskt gjorts att värnplikt inte har så värst tillitsskapande konsekvenser. En studie har konstaterat att genomgången värnplikt gjorde svenska ungdomar mer brottsbenägna, en annan visar att länder med allmän värnplikt har högre mordfrekvens.

Men hur är det egentligen med länder som har värnplikt och lojala medier? Som för att vara på den säkra sidan uttryckligen motarbetar västerländsk dekadens, pluralism och liberalism. Ja, som kanske rentav har instiftat en nationell gemenskapsdag – ett land som Vladimir Putins Ryssland.

Där är också tilliten stabil, på en mycket låg nivå. Och vad gäller den sedan 14 år instiftade dagen för nationell enighet som inföll förra veckan, så känner de flesta ryssar inte till den eller varför den firas. Två tredjedelar känner inte heller någon nationell samhörighet, rapporterar The Economist (Espresso 4/11). Putin fick fira sin gemenskap i ensamhet, som det lätt blir om man försöker tvinga den på andra.

Nationalromantik och auktoritära drömmar må vara på modet, men det är inget som får oss att bry oss om varandra.