Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-sjalvforsorjning-ger-bara-falsk-sakerhet/

Ledare

Mattias Svensson: Självförsörjning ger bara falsk säkerhet

Översvämningar slår regelbundet ut jordbruk och industrier.
Översvämningar slår regelbundet ut jordbruk och industrier. Foto: Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT

De flesta katastrofer är lokala och regionala. Då är välfungerande världsmarknader och handel en viktig del av vår säkerhet.

Coronaviruset tycks ha stigit världen åt huvudet. Sällan har väl så många prövade och förkastade politiska idéer och föreställningar släpats fram från historiens skräphög. Staten och nationen är plötsligt svaret på universum och allting.

Det räckte med ett (i efterhand modererat) larm om brist på flockningsmedel för att rena dricksvattnet för att vänsterpartisten Clara Lindblom skulle twittra indignerat om hur skandalöst det var att så viktiga kemikalier inte tillverkades i landet.

Egentillverkning av allt viktigt är en illusion.

Som om det vore svaret. Kemikalier tillverkas av andra kemikalier, i fabriker sammansatta av tusentals komponenter, av maskiner som kräver drivmedel och energi. Ska de också tillverkas inom landet? Till vilken kostnad jämfört med i dag? Den som funderar lite inser snart att egentillverkning av allt viktigt är en illusion.

Av samma skäl är det feltänkt att Sverige borde bli självförsörjande när det gäller livsmedel, en dröm om nationell inskränkthet som Miljöpartiets Pär Holmgren nyligen dammat av (Expressen 27/3). Modernt jordbruk är en högteknologisk verksamhet beroende av såväl drivmedel och gödning, som avancerad teknik och en mängd maskindelar som ingalunda kan tillverkas enbart i ett litet land för en liten marknad.

Dessutom är det inte bara ekonomiskt utan även miljömässigt en dålig idé att varje land producerar sina egna livsmedel. Världshandel är ett av de bästa sätten att undvika att vattenresurserna tar slut på alla de ställen där dessa är knappa.

Den nationella försörjningen garanteras också bäst genom en välfungerande och stor internationell marknad.

När länder gynnar nationell produktion bidrar dessutom kostsamma subventioner till att mindre produktiv mark tas i bruk, vilket kräver mer gödning och bekämpningsmedel.

Den nationella försörjningen garanteras också bäst genom en välfungerande och stor internationell marknad. De flesta katastrofer är lokala och regionala. När Sverige 2001 hade stora översvämningar slogs en betydande del av potatisskörden ut. Inga svenska hushåll märkte detta eftersom vi kunde importera potatis med någon kronas prispåslag.

En brittisk rapport från den ansedda tankesmedjan Chatham House citerar livsmedelsexperten Alan Matthews, som konstaterar att ”möjligheten att handla är den främsta garanten för matsäkerhet”.

Att tänka på sin egen säkerhet först är en sund princip. Likaså att se om den genom beredskap och strategisk lagerhållning. Men det första ett litet land i norr ska tänka på är att vi skulle vara betydligt svagare om vi i stället för att tillverka det vi är bra på med hela världen som vår marknad ägnade oss åt småskalig tillverkning enbart åt oss själva.