Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-skriet-fran-den-politiska-vildmarken-avslojar-sverigedemokraternas-uppmarksamhetstorst/

Ledare

Mattias Svensson: Skriet från den politiska vildmarken avslöjar Sverigedemokraternas uppmärksamhetstörst

Jimmie Åkesson tänkte till men strategin mot pandemin innebar föga nytt.
Jimmie Åkesson tänkte till men strategin mot pandemin innebar föga nytt. Foto: Ali Lorestani, Ali Lorestani, Ali Lorestani

Avgångskravet mot Anders Tegnell är typiskt för hur Sverigedemokraterna bedriver politik genom att attackera enskilda tjänstemän.

Strålkastarljuset på den offentliga scenen kan vara obarmhärtigt, men för den som vant sig kan det vara värre när det släcks, eller riktas åt annat håll. Om det varit tufft för ekonomer att hamna i skuggan av epidemiologer så är det ändå ingenting mot att ha varit partiet som alla brukade prata om.

Agerandet är illa nog i den kommunala vardagen. Som svar på en global pandemi är det löjeväckande.

Coronapandemin har riktat om fokus för politiken och samhällsdebatten. Situationens allvar kastar obarmhärtigt sken över regeringens agerande och Sveriges strategival, liksom över agerandet i andra länder. Mycket finns att kritisera.

Minst lika obarmhärtigt avslöjas dock desperata gester i jakt på politikens rampljus. Som sverigedemokraten Jimmie Åkessons utspel på DN Debatt med ett avgångskrav riktat mot statsepidemiolog Anders Tegnell, en tjänsteman på en myndighet underställd regering och riksdag.

Utspelet borde egentligen inte förvåna. Sverigedemokraterna gör gärna sin politiska kamp personlig och riktar den mot enskilda tjänstemän. Det är ett mönster vi sett i kommunerna de styr, där bibliotekschefer, rektorer och andra som efter bästa förmåga sökt sköta sina jobb hamnat i skottgluggen för populistiskt krypskytte.

Som Jimmie Åkesson själv formulerar det: ”Om man vill visa handlingskraft borde man stuva om i myndigheterna.” Det är precis som han säger ett sätt att ”visa handlingskraft”, en vilja att se ut som om man agerar, sprunget ur ett desperat behov av att verka relevant.

Agerandet är illa nog i den kommunala vardagen. Som svar på en global pandemi är det löjeväckande.

Att Sverigedemokraterna försöker sälja in tidigare års överreaktion mot ebola – där de ville kontrollera resor och tvinga svenska hjälparbetare till omotiverad karantän – som framsynt agerande mot nuvarande pandemi imponerar inte heller.

De populistiska tricken är synade, och de börjar kännas slitna.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt