Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-swedbank-har-spelat-bort-sitt-fortroendekapital/

Ledare

Mattias Svensson: Swedbank har spelat bort sitt förtroendekapital

Swedbanks nya ledning har en lång väg kvar till att skapa nytt förtroende.
Swedbanks nya ledning har en lång väg kvar till att skapa nytt förtroende. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tvära kast och våghalsiga satsningar har försatt Swedbank i ännu en knipa. Risken är att de återigen försöker ta den bekvämaste vägen ur den.

Swedbank ljög i sina besked till allmänheten om att de inte befattade sig med den sorts högriskkunder som avslöjats tvätta pengar via Danske Bank.

Tvärtom var bearbetandet av sådana kunder enligt advokatbyrån Clifford Chances rapport ”en aktiv del av affärsstrategin för Swedbank i Estland och Lettland” ända fram till 2016, och hela perioden från 2007 till 2019 har Swedbank brustit i kontroll av penningtvätt.

Jag kommer inte förbi misstanken att de återigen väljer den för stunden bekvämaste vägen.

En del har sin bakgrund i en tidigare högriskstrategi. Swedbanks våghalsiga utlåning på den baltiska marknaden fram till finanskrisen 2008 äventyrade både bankens och den svenska finanssektorns stabilitet. Riksbanken hade dessa år högsta beredskap, men tack vare hårda sparprogram klarade de baltiska länderna krisen utan att devalvera.

Därefter har Swedbank bearbetat högriskkunder för att få in kapital till varje pris. Priset har sannolikt varit att ryska oligarker och ministrar kunnat slussa pengar förbi sanktioner, vilket underlättat den auktoritära och korrupta ryska maktapparaten och bidragit till att destabilisera närliggande länder.

Också denna högriskstrategi slog fel när de flagranta regelbrotten till slut avslöjades av journalister på SVT:s ”Uppdrag granskning”. Nu kommer även det finansiella priset, och kvar finns notan för eventuella amerikanska böter.

Att bygga upp bankens raserade förtroendekapital blir också tufft. Swedbank tar in lite konsulter för att titta på företagskulturen och arbetssättet kring penningtvätt – ska inte en bank besitta den kompetensen? – och drar in några ersättningar till personer man samtidigt väljer att inte inleda juridiska processer mot.

Därutöver tänker Swedbank intensifiera sin kontroll av svenska småkunder och föreningar.

Jag kommer inte förbi misstanken att de återigen väljer den för stunden bekvämaste vägen. Det är sällan den rätta.