Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mattias-svensson-vanstergir-lar-inte-radda-de-tyska-socialdemokraterna/

Ledare

Mattias Svensson: Vänstergir lär inte rädda de tyska Socialdemokraterna

Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken ska leda SDP. Foto: AXEL SCHMIDT

Partiledarbytet i SDP äventyrar storkoalitionen som leder landet och visar att det inte bara är högern som radikaliseras.

Att de tyska socialdemokraterna framöver kommer att ledas av de relativt oprövade Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken är en chock som inte borde komma som en överraskning.

Det är en radikalisering vi sett på flera håll – inte minst i det amerikanska demokratiska primärvalet och i det brittiska Labour, som av många nämns som en förlaga och inspiration.

Att detta tilltalar en kader mobiliserbara partimedlemmar är dock inte samma sak som att socialismen har ett brett folkligt stöd.

Också formerna för maktöver­tagandet liknar dem i Labour. Mot ett så gott som enigt partietablissemang bakom kandidaterna Olaf Scholz och Klara Geywitz, som sitter på tunga poster i och försvarar regeringen ihop med CDU/CSU, mobiliserades en majoritet medlemmar som gav en tydlig om än inte överväldigande majoritet för de två kandidater som kritiserat koalitionen.

Desperationen är förståelig för ett SPD som sjunkit som en sten i opinionen, där de enligt vissa mätningar nu bara är fjärde största parti och har varit nere på 11 procent i en mätning. Det långvariga regerandet ihop med den kristdemokratiska rivalen CDU/CSU har inte gynnat partiet.

Walter-Borjans och Esken representerar också en tydlig vänstergir med vidlyftiga löften om ökade offentliga utgifter och investeringar, och höjda skatter som sägs vara riktade mot de rikaste. Ungdomsförbundets ordförande Kevin Kühnert, som varit en ledande röst mot regeringssamarbetet, trollbinder partiets ungdomsskaror med tal om en socialism som avskaffar kapitalismen och det privata ägandet.

Socialistiska tankar vinner insteg i allt fler etablerade partier, en påminnelse om att inte bara högern radikaliseras på ett farligt sätt.

Att detta tilltalar en kader mobiliserbara partimedlemmar är dock inte samma sak som att socialismen har ett brett folkligt stöd. Många minns allt för väl att högskattestaten kom med sina orättvisor, och att den renläriga socialismen alltid varit en katastrof.