Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Med deras nationalism kommer kvinnohatet på köpet

Putin och Trump under G20-mötet i Hamburg 2017.
Putin och Trump under G20-mötet i Hamburg 2017. Foto: Evan Vucci/AP

DN 16/7 2018. USA:s och Rysslands presidenter möts i dag i Helsingfors. Att Trump signalerat att han trivs bättre med Putin än med europeiska ledare är oroväckande. 

Theresa May är en fantastisk kvinna, förklarade USA:s president Trump under sitt besök i Storbritannien förra veckan. Men hon gör ett uselt jobb. I en liknande ton beskyllde han i samband med Nato-toppmötet i Bryssel Angela Merkels Tyskland för att vara ”helt kontrollerat” av Ryssland. Det är, som den tyska förbundskanslern indikerade i sitt svarsuttalande, en särskilt otrevlig sak att säga till någon som vuxit upp i DDR – Merkel vet vad det innebär att styras av Ryssland. 

När Trump och Putin i dag träffas i Helsingfors, torde den ryske presidenten vara på gott humör. Trumps uttalanden riskerar att destabilisera Europa. Både May och Merkel har problem på hemmaplan. Att ”den fria världens ledare ”rackar ned på dem hjälper inte. 

Merkel sliter hårt för att hålla ihop de multilaterala samarbetena. Med en mindre välvillig tysk ledare har EU betydligt sämre chanser att möta de utmaningar man står inför. Det är Trump förstås medveten om. Han är ingen EU-beundrare.

Trump tycker att internationella samarbeten och demokratiska institutioner mest är i vägen. Världens mäktigaste land borde inte behöva kompromissa med andra – vill EU handla eller samarbeta med USA får de rätta sig efter hans krav. Ofta har han visat irritation över att hans makt över det amerikanska politiska systemet är begränsad, senast i fredags när det amerikanska justitiedepartementet anklagat ett antal ryska officerare för dataintrång i den senaste amerikanska valrörelsen. Om han hade fått bestämma hade det inte blivit någon undersökning. 

Liberalismens idé är att hindra samhällets starka från att dominera över dem som är svagare.

Medan han genom att läxa upp May och Merkel utmanar relationerna mellan USA och dess närmaste allierade, har Trump inga problem att berömma Nordkoreas diktator för dennes ”starka personlighet”, och att prisa den filippinske presidenten Dutertes kontroversiella kamp mot narkotikan. Tuffa killar som pekar med hela handen är bättre än kvinnor som håller sig till regelboken. Inte konstigt att Trump är så imponerad av Putin. 

Både Trump och Putin har anklagats för att bedriva ett slags ”war on women”. De skämtar om sexuella övergrepp. De har gjort sig lustiga över kvinnors menstruationscykler. Och de anser bägge att kvinnors rätt till sina kroppar måste begränsas.

I USA är den redan kringskurna rätten till abort hotad efter att Trump utsett en konservativ domare i högsta domstolen. I Putins Ryssland utmålas alla som ifrågasätter den manliga överordningen som fienden. Därför har klimatet blivit allt svårare för ryska hbtq-personer och feminister. 

Människorättsorganisationer rasade när landet förra året sänkte straffet för våld i nära relationer. Två veckor i fängelse är nu det värsta misshandel mot familjemedlemmar kan leda till, så länge inga ben brutits. Enligt Human Rights Watch dödar ryska män varje år minst 12 000 kvinnor i hemmet. 

Putins geopolitiska ideologi bygger på den starkes rätt över den svage. Eftersom man kunde ta Krim från Ukraina, hade man också rätt till det. På samma sätt går misogynin, kvinnohatet, hand i hand med hans förakt för den liberala demokratin. 

Liberalismens idé är att hindra samhällets starka från att dominera över dem som är svagare. Människor ska befrias från moraliskt irrelevanta hierarkier – vare sig det handlar om 1700-talets brittiska feodalsamhälle eller dagens ryska patriarkat. Att Putin ogillar den kvinnliga frigörelse som dessa idéer mynnat ut i är inte konstigt. 

Det är oroväckande att ”den fria världens ledare” tycks trivas bättre med honom än med Merkel och May.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.