Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/med-en-ny-blockpolitik-ar-det-slut-pa-reformarbetet/

LEDARE

Ledare: Med en ny blockpolitik är det slut på reformarbetet

Så här roligt är det med uppgörelser i mitten.
Så här roligt är det med uppgörelser i mitten. Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 8/6 2021. ”Den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”, slog Eva Nordmark (S) fast. Tacka januariavtalet för det.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

I oktober förra året nådde Svenskt Näringsliv och tjänstemannafackens samverkansorganisation PTK en historisk överenskommelse: Las (Lagen om anställningsskydd) skulle luckras upp. I gengäld fick arbetstagarna stärkta möjligheter till kompetensutveckling. LO ställde sig utanför, men de två största medlemsförbunden, Kommunal och Metall, anslöt i december.

Uppgörelsen var ingen liten sak. Den innebär de största förändringarna av arbetsmarknadens spelregler sedan Saltsjöbadsavtalet, menar vissa. Den svenska modellen levererade igen. Men den gjorde det tack vare tryck från politiken. På bordet låg redan ett förslag på en förändrad arbetsrätt, klart att göras till lag av riksdagen. Så var det i sin tur tack vare januariavtalet. Socialdemokraterna hade tvingats inse att för att få behålla makten var partiet tvunget att kompromissa.

Det har länge varit uppenbart att Sverige har ett stort reformbehov när det gäller arbets- och bostadsmarknaderna. Stelbenta regler har gjort det svårt för unga och nyanlända att få en första bostad eller ett första jobb, hindrat människor mitt i livet att ta sig vidare till något nytt. Det har i sin tur hämmat svenska företag och svensk konkurrenskraft.

Men politiken har stått i vägen för reformerna. Partierna till vänster – liksom fackföreningarna – har varit ointresserade av förändringar. Borgerligheten har omväxlande varit för feg och haft för få mandat. Det krävdes en uppgörelse över de gamla blockgränserna för att lösa upp knutarna.

När det gäller arbetsmarknaden håller arbetet alltså på att gå i mål. På måndagen presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tillsammans med C:s Martin Ådahl, L:s Arman Teimouri och MP:s Leila Ali Elmi den utredning som ska förvandla Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse till lagstiftning. ”Den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”, slog Eva Nordmark fast. Någon timme senare gav Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och Metall utredningen sin välsignelse.

När det gäller bostadspolitiken presenterades utredningen om friare hyressättning på nybyggen i förra veckan. Det är en mindre omfattande reform, eftersom den inte berör det existerande beståndet, men utgör likväl ett första steg mot en bättre fungerande bostadsmarknad.

Där kvarstår Vänsterpartiets misstroendehot dessutom. Men det är svårt att se hur V ska kunna blockera en friare hyressättning, givet att det har stöd av en majoritet i riksdagen och att det inte finns någon alternativ regering för partiet att rösta fram.

Jimmie Åkesson har redan lovat att hans parti ska agera motvikt till Moderaterna i den ekonomiska politiken.

Inför valet nästa år är i alla fall två saker säkra. För det första: Sverige kommer att behöva fler strukturreformer. För det andra: för att det ska lyckas krävs nya uppgörelser i mitten – den nya blockpolitiken som många hoppas ska ta form skulle dränera reformkraften.

Det är uppenbart att en S-regering blir mindre benägen att genomföra liberaliseringar om V ansluter till regeringsunderlaget än om endast C-L-MP finns där.

Men även konstellationen M-KD-SD skulle lamslås. Jimmie Åkesson har redan lovat att hans parti ska agera motvikt till Moderaterna i den ekonomiska politiken. Det är inte svårt att begripa varför: Sverigedemokraterna är förtjusta i staten och lockar i hög grad LO-väljare som i många fall gillar status quo.

Ta tag i Sverige, brukar Ulf Kristersson (M) lova att han ska göra. Samt att sätta sakpolitiken i första rummet.  Det är goda ambitioner. En ny blockpolitik lämpar sig dåligt för dem.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt